Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liviu Dragnea recuză judecătorul desemnat să decidă dacă îl eliberează / Cererea deținutului a fost respinsă

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 29 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Fostul șef al social-democraților, Liviu Dragnea, a fost dus la Tribunalul București, unde a avut loc un termen într-unul din procesele prin care acesta încearcă să fie eliberat. Prin avocați, Dragnea a recuzat judecătorul, pe motiv că a semnat un memoriu al Forumului Judecătorilor din România, prin care era criticată o afirmație făcută de fostul președinte al Camerei Deputaților.

Update: Judecătorii Tribunalului București au respins cererea lui Liviu Dragnea prin care cere recuzarea judecătoarei Manuela Orzata. 

Avocatul Liviu Popescu, cel care îl reprezintă pe Dragnea, a susținut că judecătoarea Manuela Orzata a semnat memoriul pe tema declarațiilor făcute de fostul șef PSD cu privire la arestarea oamenilor politici. Prin acel memoriu s-a cerut apărarea independenței justiției.

,,Afirmațiile vizau faptul că oamenii politici trebuie puși în cătușe și că aceasta nu este justiție„, a afirmat Popescu, în sala de judecată.

Cererea de recuzare a fost trimisă la președintele Tribunalului București. Va ajunge la un complet care va decide dacă Orzata va judeca sau nu dosarul.

Context

Fostul șef al PSD, Liviu Dragnea, a depus două cereri, una la Instanța Supremă, cealaltă la Tribunalul București, prin care solicită să fie eliberat, după cum mainnews.ro a scris AICI.

Dragnea susține că detenția este nelegală. El invocă decizia Curții Constituționale cu privire la completurile de trei judecători.

În documentele depuse, consultate de mainnews.ro, fostul șef al PSD invocă decizia Curții Constituționale cu privire la completurile de trei judecători. CCR a decis că ÎCCJ nu a respectat obligativitatea de a avea completuri specializate pe fapte de corupție. Decizia a fost dată după condamnarea lui Dragnea, astfel că acesta nu a putut-o folosi pentru a scăpa. De această dată, el susține că, după publicarea deciziei Curții, detenția sa a devenit nelegală.

,,Decizia Curții Constituționale nu permite utilizarea căilor extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătorești penale devenite definitive înainte de pronunțarea ei, dar ea nu interzice în vreun fel punerea în discuție, pe baza deciziei Curții Constiuționale, continuarea stării de privare de libertate decurgând din hotărârea penală definitivă de condamnare”, se arată în demersul lui Liviu Dragnea.

Pentru că, în a doua etapă a procesului, au fost respinse apelurile la prima decizie, avocații fostului șef PSD susțin că el se află în executarea sentinței dată de completul de trei judecători, al primei instanțe.

,,Contestatorul nu se află în executarea vreunei pedepse aplicate de Completul de 5 judecători penal al Înaltei Curți de Casație și Justiție, întrucât decizia de apel s-a limitat la a respinge apelurile pe latura penală ale contestatorului și parchetului, făcând să devină definitivă sentința completului de 3 judecători al Sectiei penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție„, se mai arată în document.

Prin urmare, Dragnea cere să fie eliberat.

,,Potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 417 din 03.07.2019, starea de privare de libertate a contestatorului a fost legală până pe data publicării oficiale a acestei decizii constituționale (pe data de 10.10.2019), devenind ilegală de la acea data (10.10.2019) și până pe data viitoarei puneri în libertate a contestatorului”, potrivit demersului.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *