Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Liviu Dragnea rămâne în închisoare/ Decizia Instanței Supreme

By Madalina Balaceanu , in Justitie Politic , at 21 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins ca nefondat recursul în casație formulat de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Fostul lider al PSD rămâne în închisoare. Decizia este definitivă.

De asemenea, fostul lider al PSD este obligat să plătească 200 de lei pentru cheltuielile judiciare.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale (…) pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. (…) obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în decizia instanței.

Dragnea: Sunt nevinovat

Liviu Dragnea a fost adus, pe 14 ianuarie, la Înalta Curte pentru judecarea cererii sale de anulare a condamnări de 3 ani și 6 luni de închisoare. Decizia a fost amânată pentru 21.01.2020.

Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea a spus, în fața completului de 5 judecători, că se consideră nevinovat și că parchetul se folosește de multe „neadevăruri”.

“La două lucruri vreau să mă refer. La un neadevăr: Că am cunoscut că cele două (angajate) lucrau la DGASPC dar nu mergeau la muncă și veneau la partid. E un neadevăr ca multe alte folosite de acest parchet. Am făcut acest demers pentru că în continuare cred în nevinovăția mea. Sunt nevinovat și stau de 8 luni în penitenciar nevinovat. Nu mi s-a părut normal să plătesc indiferent ce sumă pentru o faptă pe care n- am comis-o. Rămâne la aprecierea dv dacă voi sta în continuare nevinovat în închisoare sau veți dispune casarea”, a declarat Liviu Dragnea.

Apărătorul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, susține în recursul de casație judecat de Înalta Curte că “inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu e prevăzută în legea penală”.

„Am înțeles să formulez acest recurs încât am convingerea că textele de lege nu puteau duce la condamnarea doamnei Alesu și cu atât mai puțin a domnului Dragnea pentru instigare. (…)Să adminteți recursul și să dispuneți achitarea”, a spus avocatul lui Dragnea.

Condamnarea lui Liviu Dragnea

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv pe 27 mai la trei ani și șase luni de închisoare fiind acuzat de către procurorii DNA că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii DGASPC să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu și Anica-Niculina Stoica.

În motivare, un document care se întinde pe aproape 700 de pagini, magistrații Instanței Supreme și-au explicat decizia de a-l trimite pe fostul șef PSD în spatele gratiilor.

Citeste si:  Șase persoane au fost arestate preventiv fiind acuzate că și-au abuzat sexual copiii

Concluzia impusă de probatoriul anterior analizat este aceea că exista un interes al inculpatului, în calitate de preşedinte al Organizaţiei judeţene P….. …., în menţinerea inculpatelor…. . şi…. . în cadrul D.G.A.S.P.C. …., pentru a putea fi remunerate de această instituţie, în condiţiile în care inculpatele nu erau plătite pentru activitatea prestată de acestea la sediul Organizaţiei P….. ….. Prezenţa efectivă a celor două inculpate era necesară în vederea desfăşurării activităţilor curente ale organizaţiei de partid, pe care inculpatul E. o conducea, inculpata C. redactând toate documentele emise de această organizaţie, iar inculpata K., asigurând relaţia cu mass-media”, au arătat judecătorii în documentul prin care și-au motivat decizia.

Cele două secretare nu au fost nici măcar o zi la birou, deși aveau contract de muncă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, potrivit procurorilor DNA.

„Timp de 8 ani și jumătate și 4 ani și jumătate, nimeni nu a văzut că cele două secretare lipseau de la muncă? În condițiile în care dacă alți funcționari lipseau 10 minute erau sancționați!”, spunea procurorul DNA, la ultimul termen din proces, pe 20 mai.

Secretarele din PSD au recunoscut

Cele două angajate au recunoscut acuzațiile și au cerut să fie condamnate la o sentință redusă cu o treime și cu suspendarea acesteia.

După încarcerarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, premier la vremea respectivă, a preluat interimar conducerea partidului, iar postul lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților era vacant.

Liviu Dragnea a fost văzut pentru prima dată după încarcerare în noiembrie, după șase luni de la condamnare, atunci când acesta a fost adus la sediul ÎCCJ. Magistrații trebuiau să judece contestație în anulare, o cale extraordinară de atac, depusă de fostul lider PSD la decizia definitivă de condamnare. Contestația a fost respinsă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW