Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Liviu Dragnea rămâne după gratii/ Decizia Instanței Supreme

By Madalina Balaceanu , in Fara categorie , at 25 mai 2020 Etichete: , , ,

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, luni, contestația făcută de Liviu Dragnea la executarea pedepsei de trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia magistraților este definitivă.

„ Respinge, ca nefondată, contestaţia declarată de contestatorul condamnat Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei nr. 45 din data de 30 ianuarie 2020, pronunţată de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 11/1/2020.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, potrivit deciziei magistraților.

Condamnarea lui Liviu Dragnea

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv pe 27 mai 2019 la trei ani și șase luni de închisoare fiind acuzat de către procurorii DNA că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii DGASPC să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu și Anica-Niculina Stoica.

În motivare, un document care se întinde pe aproape 700 de pagini, magistrații Instanței Supreme și-au explicat decizia de a-l trimite pe fostul șef PSD în spatele gratiilor.

Concluzia impusă de probatoriul anterior analizat este aceea că exista un interes al inculpatului, în calitate de preşedinte al Organizaţiei judeţene P….. …., în menţinerea inculpatelor…. . şi…. . în cadrul D.G.A.S.P.C. …., pentru a putea fi remunerate de această instituţie, în condiţiile în care inculpatele nu erau plătite pentru activitatea prestată de acestea la sediul Organizaţiei P….. ….. Prezenţa efectivă a celor două inculpate era necesară în vederea desfăşurării activităţilor curente ale organizaţiei de partid, pe care inculpatul E. o conducea, inculpata C. redactând toate documentele emise de această organizaţie, iar inculpata K., asigurând relaţia cu mass-media”, au arătat judecătorii în documentul prin care și-au motivat decizia.

Cele două secretare nu au fost nici măcar o zi la birou, deși aveau contract de muncă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, potrivit procurorilor DNA.

„Timp de 8 ani și jumătate și 4 ani și jumătate, nimeni nu a văzut că cele două secretare lipseau de la muncă? În condițiile în care dacă alți funcționari lipseau 10 minute erau sancționați!”, spunea procurorul DNA, la ultimul termen din proces, pe 20 mai.

Secretarele din PSD au recunoscut

Cele două angajate au recunoscut acuzațiile și au cerut să fie condamnate la o sentință redusă cu o treime și cu suspendarea acesteia.

După încarcerarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, premier la vremea respectivă, a preluat interimar conducerea partidului, iar postul lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților era vacant.

Liviu Dragnea a fost văzut pentru prima dată după încarcerare în noiembrie, după șase luni de la condamnare, atunci când acesta a fost adus la sediul ÎCCJ. Magistrații trebuiau să judece contestație în anulare, o cale extraordinară de atac, depusă de fostul lider PSD la decizia definitivă de condamnare. Contestația a fost respinsă.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW