Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Validarea Adinei Florea a încins, din nou, spiritele în CSM / Birchall a vorbit despre desființarea SIIJ / Un procuror a cerut invalidarea concursului

By Robert Madaianu , in Justitie , at 15 octombrie 2019 Etichete: ,

Ședința în care CSM a încercat, pentru a șaptea oară, să o valideze pe Adina Florea la conducerea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție a fost una tensionată. A fost cea de-a șaptea încercare, după ce precedentele ședințe au fost fie amânate, fie boicotate de unii membri ai Consiliului.

UPDATE 20:35 – Rezultatul votului pentru validarea Adinei Florea, AICI

UPDATE 17:50 – Critici la adresa DNA pentru dosarele cu magistrați

Membrii CSM discută un raport al Inspecției Judiciare, care a analizat situația dosarelor DNA în care erau vizați procurori și judecători. Anterior înființării SIIJ, competența de a ancheta magistrați revenea Direcției Naționale Anticorupție.

,,Ne uităm la acest raport al Inspecției Judiciare și găsim nenumărate dovezi că Serviciul Român de Informații făcea acte de urmărire penală”, a afirmat judecătoarea Gabriela Baltag.

În același timp, judecătoarea Evelina Oprina a ținut să dea citire unor concluzii din raport, pe care le-a numit practici generalizate la nivelul DNA. Una dintre acestea, presupusa ținere în nelucrare a unor dosare: ,,Dosar care viza judecător de la ÎCCJ, format ca urmare a unei sesizări din oficiu, ținut în nelucrare 5 ani”, a exemplificat magistratul.

Critici dure au venit și din partea șefei CSM: ,, Am observat servictii teritoriale hiperactive, deși tradițional cu un volum de activitate mai mic”, a spus Lia Savonea. Judecătoarea a dat exemple de dosare in care magistrați au fost anchetați de DNA și, în cele din urmă, declarați nevinovați. ,,Vă propun să discutăm de ce este bună Secția Specială. Eu nu spun că la secția de investigare n-or fi greșeli, dar să discutăm împreună despre ele”, a mai afirmat Savonea.

De cealaltă parte, judecătorul Bogdan Mateescu a spus că nu trebuie făcute generalizări.

La rândul său, judecătoarea Andreea Chiș a precizat că multe dosare au fost deschise în urma unor plângeri depuse de justițiabili nemulțumiți: ,,Simplul fapt că există un dosar penal sau disciplinar nu înseamnă că acel judecător a fost tracasat”, a afirmat magistratul.

UPDATE 14:50 – Membru CSM: Mai mulți procurori mi-au solicitat să cer amânarea validării

Codruț Olaru, reprezentantul procurorilor din marile parchete, a spus că a primit o adresă de la mai mulți colegi: ,,Am primit o solicitare de la mai mulți procurori DNA, DIICOT, PÎCCJ, prin care mi se solicită să vă solicit amânarea punctelor 1, 2 și 3 din ordinea de zi, până la pronunțarea hotărârii prealabile a CJUE”, a afirmat Olaru.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene este așteptată să pronunțe, în perioada următoare, o decizie cu privire la Secția Specială. Dacă CJUE va hotărî că existența SIIJ încalcă legislaţia europeană, structura ar trebui, în teorie, desființată.

Olaru a spus și că, pe 10 octombrie, a înregistrat, la CSM, un set de propuneri de modificare a felului în care funcționează secția.

UPDATE 14:30 – Dosarul Tel Drum, invocat în discuția aprinsă purtată de membrii CSM pe tema activității SIIJ

Unul dintre membrii CSM, procurorul Tatiana Toader, a vorbit despre dosarul Tel Drum, pe care Secția Specială a încercat, în repetate rânduri, să îl preia de la DNA, motivul invocat fiind că în acest caz a apărut numele unui magistrat.

Anterior, ministrul Justiției a spus că are semne de întrebare legate de competența SIIJ de a prelua orice dosar în care o persoană cercetată face plângere la Secția Specială: ,,Dacă un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată, de o infracţiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secţia Specială, (…) Secţia Specială rămâne competentă. Eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru”, a declarat Birchall.

Birchall anunță că se ia în calcul desființarea Secției Speciale

UPDATE 14:11 – Ministrul Justiției a detaliat concluziile unei analize făcute la Ministerul Justiției și a subliniat că nu a primit, încă, punctul de vedere al CSM.

,,Sunt două concluzii: una susține că așa cum este reglementată această secție nu poate să funcționeze, deci se merge pe desființare. O altă concluzie care susține existența secției, dar cu reforme serioase din punctul de vedere al numirilor și al modului de funcționare. Vă rog să ne transmiteți punctul de vedere pentru a finaliza analiza”, a spus ministrul.

UPDATE 14:08 – Membrii CSM s-au contrazis pe tema solicitării procurorului Pîrlog

Simona Marcu, judecător: Nu pot să îmi închipui ce vătămare a suferit domnul procuror, al cărui unic obiectiv era desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Cristian Ban, procuror: Se impune, în numele CSM, să îmi cer scuze pentru maniera în care a fost intervievat, printre balene și delfini, la acvariul din Barcelona.

Lia Savonea, președinte CSM: Domnul procuror a solicitat ca audierea să se facă în condițiile în care ați văzut. (…) Domnul procuror nu a invocat imposibilitatea de a-și transmite gândurile și ideile din proiect.

UPDATE 13:50 – Judecătoarea Florica Roman, președinte al Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, a cerut validarea, de îndată, a rezultatului concursului: ,,Nu aveți nicio scuză de a mai amâna din nou votul”, a spus judecătoarea.

Un procuror a cerut invalidarea concursului

UPDATE 13:30 – Bogdan Pîrlog, procurorul care a candidat împotriva Adinei Florea la șefia SIIJ, prezent la ședință, a cerut invalidarea concursului câștigat de Florea și le-a solicitat mai multor membri CSM, printre care și Liei Savonea, să se abțină de la vot.

Pîrlog a menționat că nu i s-au oferit condițiile necesare susținerii interviului în timpul concursului pentru șefia SIIJ. Magistratul a explicat că se afla în concediu de odihnă și a fost sunat, în timp ce era în străinătate, pentru a susține interviul.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) încearcă, din nou, marți, să o valideze pe Adina Florea la conducerea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Anterior, mai mulți membri ai Consiliului au boicotat ședințele, astfel că Adina Florea nu a putut fi numită. Ultima încercare, din 8 octombrie, a eșuat, pentru că ședința nu a întrunit cvorumul necesar. Din cei 19 membri, au fost prezenți doar 13.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW