Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE TEXT: IGSU, lămuriri în cazul imaginilor din Colectiv, apărute la 4 ani de la tragedie: Imaginile nu au fost cerute la vremea respectivă/Nu dăm din oficiu imagini cu impact emoțional major

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Reprezentanții IGSU fac declarații, în cadrul unei conferințe de presă, referitoare la imaginile apărute, joi, în spațiul public, cu momentul intervenției din clubul Colectiv.

Și actualul şef al ISU BIF și cel de acum patru ani susţin că nu ştiau de solicitarea procurorilor de a transmite imaginile video.

Cătălin Tolontan le-a citit reprezentanţilor ISU ordonanţa procurorului în care scrie că toate imaginile video filmate de la locul evenimentului trebuie predate.

„Eu nu vă pot răspunde dacă se încadrează că nu eram șef”, a declarat Şchiopu.

Orlando Schiopu, inspector șef ISUBIF nu a văzut imaginile din clubul Colectiv până astăzi, deşi ştia de existenţa lor. Inspectorul Schiopu apare în imaginile de la Colectiv înjurând.

Orlando Şchiopu: „Parchetul nu ne-a cerut specific foto video. Ne-au cerut înscrisuri.

Referitor la înjurătură, nu se referă la decedați. Vorbesc cu mai multa lume deodată. Referitor la mutarea decedaţilor am folosit doar cuvântul „lasă-i”

(…)Era mult mai important să scot toţi oamenii din acea incintă, să-i evacuăm. Noi nu suntem pregătiți în școli pentru dezastre. Am găsit o situație de neimaginat. Noi am fost anunțați pentru un incendiu, nu că acolo ar fi câteva sute de oameni arși. Durează o perioada până vezi și prioritizezi acțiunile de intrevenţie. 

Până când te organziezei cu câțiva oameni durează câteva minute. Vreau să vă spun că toţi pompierii prezenţi acolo au făcut tot ce au putut mai bine”.

Radu Cristian, prim adjunct inspector general IGSU: „Imaginile nu se furnizează din oficiu în spațiul public. Intervenția de la Colectiv a fost o tragedie care ne-a marcat pe toți. Imaginile difuzate în presă sunt înregistrare de colegii noștri și nu sunt un film continuu de la debutul intervenției până la final.

Referitor la analiza intervenției, a fost întocmită o evaluare a intervenției și au fost furnizate către instituțiile care au solicitat acest lucru.

A fost vehiculată afirmația că la nivelul centrului operațional al IGSU s-a luat decizia să se ascundă aceste imagini. Vă afirm că nu am spus niciodată asta. Vor fi puse la dispoziția oricărei structuri abilitate care solicită acest lucru. Am solicitat IGSU aceste imagini după momentul producerii evenimentului, în privința valorificării datelor de la momentul respectiv.

Solicitarea de la corpul de control a ajuns la ISU și am răspuns punctual la tot ce ni s-a cerut. Imaginile nu au fost cerute la vremea respectivă. Nu au fost solicitate

Eu am văzut acele imagini, le-am analizat cu un număr de colegi. Nu am rugat pe nimeni să nu le difuzeze. Nu dăm din oficiu imagini care pot avea impact emoțional major.

Nu mi-am pus problema că imaginile ar putea fi utile în ancheta penală.

Eu cred ca e bine sa lăsăm instituțiile care sunt abilitate”.

Știre în curs de actualizare.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *