Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cătălin Predoiu, aviz negativ în Parlament. Ministrul, despre numirea procurorilor-șefi: A doua oară aș face același lucru

By Robert Madaianu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 3 martie 2020 Etichete: , ,

Cătălin Predoiu, propus să facă parte și din Guvernul Cîțu, ca ministru al Justiției,  a fost audiat, marți, în Comisia Juridică din Parlament. La fel ca la precedentele audieri, Predoiu a primit un aviz negativ din partea aleșilor. Mainnews.ro a prezentat, în format live text, audierea acestuia.

UPDATE 14:20 AVIZ NEGATIV PENTRU CĂTĂLIN PREDOIU

26 de parlamentari au votat în favoarea lui Predoiu, 38 împotrivă, iar 12 s-au abținut. Astfel, avizul este negativ. Aleșii USR și cei ai UDMR s-au abținut.

UPDATE 14:00 Predoiu, despre numirea procurorilor-șefi: A doua oară aș face același lucru

Nu aveam Minister Public. Cred în decizia luată și a doua oară aș face același lucru. (…) Cu tot respectul pentru CSM, unele lucruri le-am văzut diferit”, a spus ministrul.

UPDATE 13:50 Corlățean, despre ancheta în cazul Sorinei Pintea: A început sezonul de primăvară

Titus Corlățean: A început sezonul de primăvară. Revin obiceiurile proaste. Un bombardament de informații care se transmit de cei care efectuează ancheta penală. (…) Până se finalizează, oamenii să devină vinovați. (…) Revin vechile obiceiuri. Nu doar în cazul ăsta. (…) Vreau să vă întreb dacă aveți intenția să vă exercitați, inclusiv pe relația cu CSM, această competență în a sfătui, măcar, ca cei care efectuează anchetele, nu să stopeze combaterea corupției, dar are nevoie (România – n.r.) ca ancheta penală să se respecte regulile procedurale, alea votate de Parlament, nu alea stabilite prin protocoale.

Cătălin Predoiu: În virtutea acelei autorități, am emis o recomandare către Ministerul Public, în care subliniez gravitatea faptelor comise cu mare violență, pericolul reprezentat de grupările de crimă organizată și am recomandat ca Ministerul Public să își îndrepte atenția foarte atent către acest fenomen periculos. Nu a venit această recomandare pe un teren gol. Există un efort structurat între unitățile specializate de combatere a acestui fenomen din ce în ce mai prezent (…) Dacă ar fi să răspund strict la întrebarea dumneavoastră, m-aș opri aici. Dar ați făcut și alte câteva comentarii. Aș face și eu câteva remarci. Comunicarea a fost o chestiune vulnerabilă pt Ministerul Public, pentru CSM, pt justiție în general. De ce? Există aici o disproporție, un handicap. E o nedreptate, dacă vreți, creată chiar de lege, la adresa sistemului judiciar. Magistrații au obligația de rezervă. Să se abțină de la comentarii, explicații, date, informații de la a-și prezenta acțiunea. Nu mai vorbesc de secretul anchetei. (…) E bine ca magistratura în general, sub coordonarea CSM, să își găsească un sistem, o modalitate și de ce nu, o îndemnare în a utiliza instrumente de comunicare publică respectând și obligațiile de rezervă. (…) Sunt de acord cu ce spuneți, comunicarea e una dintre provocări.

UPDATE 13:35 Predoiu, întrebat dacă avizele CSM ar trebui să fie decisive

Florin Iordache: Cu toate că CSM dă avize negative, președintele avizează propunerile dvs. Ar trebui modificată legea astfel încât avizele CSM să fie conforme?

Cătălin Predoiu: Nu m-am depărtat de la lege cu nimic. În ceea ce privește avizul CSM, uneori a fost un aviz în linie cu propunerile, respectiv numirea, alteori a fost un aviz care a avut o altă opțiune. Legea spune foarte limpede cine a responsabilitatea propunerii și cine a numirii. E prematur să discutăm despre modificări legislative.

UPDATE 13:24 Predoiu vrea o nouă politică penală

”Una dintre preocupările MJ este să redeseneze o politică penală. Avem divergențe cu privire la multe lucruri. Trebuie să ne așezăm la masă și să gândim o politică penală pentru termen mediu și lung. (…) Am în vedere câteva principii. Primul este principiul prevenției. (…) Un alt principiu este cel al recuperării prejudiciilor.

UPDATE 13:15 Predoiu: Sute de locuri vacante în justiție

Rămân la ideea de a ne concentra pe condițiile logistice de desfășurare a actului de justiție. (…) Sedii adecvate pentru parchete, pentru instanțe, săli de judecată, de anchete profesioniste, care nu țin doar de confortul magistraților. Țin de calitatea actului de justiție și accesul la justiție al justițiabililor. (…) Permanent avem contact cu Ministerul Finanțelor și punctăm toate nevoile de care are nevoie sistemul judiciar”, a spus Cătălin Predoiu.

Predoiu a vorbit și despre lipsa de personal.

Încă nu avem complete schemele de personal, nici la Înalta Curte, nici în celelalte instanțe, nici în CSM. Sunt sute de locuri vacante care trebuie ocupate”, a spus ministrul.

UPDATE 13:00 Cătălin Predoiu a ajuns la Comisia Juridică.

Știre în curs de actualizare

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *