Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


LIVE | Ședință de Guvern pe tema noilor măsuri de relaxare. Și mai multe restricții, ridicate începând de luni – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 11 iunie 2020 Etichete: ,

Joi are loc o ședință de Guvern la Palatul Victoria în contextul în care începând din data de 15 iunie vor fi aplicate noi măsuri de relaxare a restricțiilor. Președintele Klaus Iohannis a anunțat recent că se impune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. 

Ludovic Orban:În cadrul CNSU am decis să propunem pentru hotărârea de Guvern reluarea unor activități și o serie de alte măsuri de relaxare.

În primul rând am să mp refer la o măsură extrem de importantă care privește izolarea la domiciliu pentru cei care vin din alte țări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a virusului în alte țări. În baza metodologiei se va acorda un indicator privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate țările care vor avea un coeficient sub coeficientuld e 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetățenii care vin din aceste țări. Este vorba de țări cu un nivel redus de răspândire cum este Austria, Bulgaria, Grecia și alte țări din UE (….)

Traficul aerian cu toate aceste țări care sunt sub coeficient va putea fi reluat în baza hotărârii CNSU pe baza evaluării INSP.

Sigur că dacă sunt români care pleacă într-un sejur de șapte zile, ei când se întorc nu vor mai fi în izolare, cu condiția să se ducă în una din țările care să fie exceptate.

Va fi pusă condiția ca numărul de zile petrecute de persoana care vine în România în țara în care este sub coeficient trebuie să fie de 14 zile sau să cumuleze 14 zile din mai multe țări în care a stat.

Activități economice. CNSU propune reluarea activității în mall-uri. Vom păstra interdicția legată de cinematografe, restaurante, cafenele în spații închise, săli de jocuri, locuri de joacă.

Se va relua activitatea de tratament balnear cu condițiile stabilite de MS.

Odată cu încheierea școlii va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării școlilor care a permis unui părinte să stea acasă cu elevul, cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu. Această formă de sprijin care a funcționat pe perioada stării de alertă și de urgență cât au fost suspendate cursurile școlare va înceta. Foarte multe familii active vor fi în situația în care le va fi foarte dificil să găsească o soluție pentru ca atunci când merg la servici să existe persoane care să aibă grijă de copii. Recomandarea noastră este să facă tot ce pot pentru a găsi soluții în cadril familiar, dar dacă nu vor exista astfel de soluții, permitem în condiții extrem de stricte care vor fi reglementate prin ordin comun MEC și MS redeschiderea grădinițelor și after-school-urilor pe perioada verii.

Se va permite creșterea numărului de persoane, de la trei la șase, inclusiv pentru activitățile sportive și recreative din aer liber.

Se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, loteria, casele de pariuri(…)În principal sunt măsuri care au fost gândite în planul nostru.

Se reia activitatea în piscine exterioare. Este firesc să permitem reluarea acestor activități cu cât am văzut că există un aflux foarte mare pe litoral și în stațiunile montane.

Cam acestea vor fi măsurile de relaxare.

Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă. Decizia o vom lua săptămâna viitoare, la finalul perioadei pentru care am decis stare de alertă. Starea de alertă este instituită până pe 16 iunie. Hotărârea de Guvern va trebui publicată în ziua de 16.

Starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor.(…)Decizia de prelungire a stării de alertă nu este una care are un conținut politic, iar din acest motiv am fost mirat că se politizează acest subiect. Decizia de prelungire este susținută de aproape toți specialiștii alături de care am muncit în această perioadă.  ”

Sursa foto: Facebook / Guvernul României

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *