Șeful PSD îl contrazice pe ministrul PNL al Energiei. OUG pentru facturile la energie ar putea fi amânată
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți, 25 ianuarie, că noua ordonanță de urgență privind măsurile din domeniul Energiei va fi adoptată în ședința de astăzi a Executivului, care urmează să aibă loc la ora 16.00, potrivit agendei oficiale a Guvernului. Popescu a punctat însă că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze se va aplica începând cu 1 februarie, nu retroactiv.
„Astăzi, în Guvern, venim cu o nou proiect de ordonanţă, am văzut inclusiv observaţiile şi o parte din ele, ale industriei, se vor regăsi la această ordonanţă. De aceea am şi pus-o în transparenţă decizională, tocmai pentru a avea şi un feedback din piaţă (…)
Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi toate discuţiile pe care le-am avut… principiul legii, principiul constituţional spune clar: nicio lege nu acţionează retroactiv şi nu vrem să afectăm ulterior aplicarea acestei ordonanţe. De aceea, părerea unanimă a fost că nu se poate aplica retroactiv, ci va avea un termen clar de la 1 februarie”, a declarat Virgil Popescu marți, pentru DC News, citat de News.ro.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a afirmat astăzi că OUG în domeniul Energiei va fi adoptată astăzi, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România.
„Situația generată de creșterea prețurilor la energia electrică și la gaze s-a numărat printre temele abordate. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că Guvernul a luat deja o serie de măsuri pentru a se asigura că vor fi protejați de creșterea prețurilor la energie atât consumatorii casnici, cât și sectoarele economice, o atenție specială fiind acordată IMM-urilor.
De asemenea, Guvernul urmează să adopte în ședința de astăzi o ordonanță de urgență care să completeze măsurile de sprijin pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri, astfel încât să fie protejate locurile de muncă, iar firmele să-și poată desfășura activitatea în condiții de eficiență”, se arată într-un comunicat al Executivului în care este citat prim-ministrul.
În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că această OUG nu va intra în ședința Executivului de marți. Întrebat de jurnaliști dacă ordonanța privind facturile la energie se poate aplica și din ianuarie, Ciolacu a replicat: „O să luăm decizia mâine”, potrivit știrileprotv.ro.
Întrebat concret dacă nu se va lua decizia în ședința de guvern de astăzi, liderul social-democraților a răspuns negativ.
„Vă rog eu frumos, întrebaţi pe prim-ministru”, a mai afirmat preşedintele PSD.
Menționăm că ordinea de zi a ședinței de astăzi nu a fost publicată pe site-ul Guvernului. Așteptăm declarațiile premierului de la începutul ședinței și vom actualiza știrea.
Context
Măsurile pregătite de autorități pentru depășirea crizei prețurilor la energie electrică și gaze generează noi tensiuni în interiorul coaliției. Președintele PNL a susținut, chiar astăzi, că o parte dintre propunerile făcute de social-democrați ar demonstra că aceștia din urmă nu înțeleg cum funcționează piața energiei, după ce PSD a criticat ordonanța pregătită de Guvern.
„Nu este o competiție între cine îi ajută pe români, obiectivul este să găsim soluții în coaliție. Este o OUG a Guvernului României, o soluție pentru a reduce povara pentru facturi”, a declarat Florin Cîțu, marți.
Fostul premier a comentat informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora PSD ar pregăti reglementarea prețurilor din energie, începând cu 1 aprilie.
„Nu văd sensul ca, pentru 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piața, până în octombrie, când vine iarăși iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluție. Dacă vrem să face ceva, să ne gândim pentru iarna viitoare(…)(n.r. măsura) Trebuia să o luăm până la 1 aprilie, atunci făcea sens din punctul meu de vedere. După ce le dereglementezi, iarăși o să fie un puseu, cineva care nu înțelege piața vine cu astfel de propuneri”, susține președintele PNL.
Totodată, președintele PNL a precizat că este adeptul unor sancțiuni aplicate furnizorilor care nu respectă legea, dar a menționat că este nevoie de „foarte mare atenție”.
„Cred că aici nu amenzile rezolvă problema, ci deschiderea pieței. Cu cât ai mai mulți jucători pe piață, scad prețurile, nu ai astfel de situații. Când piața e suprareglementată, apar astfel de situații, de sincope. Dacă vrem prețuri scăzute, trebuie să facem piața mai permisivă, prin investiții, e adevărat, prin reducerea de bariere, etc”, a adăugat Cîțu.
Foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii
Do you need an attorney to write a will write paper for me