Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Mateescu, desemnat candidat la șefia CSM | Oprina: Susțin cu tărie SIIJ. Mateescu, discurs nuanțat pe tema Secției Speciale

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 3 decembrie 2020 Etichete: , , ,

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii au ales, joi, candidatul pentru șefia CSM. Doi judecători și-au anunțat intenția de a prelua funcția de președinte: Evelina Oprina și Bogdan Mateescu.

UPDATE – Bogdan Mateescu a primit 7 voturi DA și 2 NU. Judecătorul a fost desemnat candidat pentru funcția de președinte CSM.

UPDATE – Secția Specială

Cei doi judecători au vorbit despre controversata secție care anchetează magistrați.

OPRINA: Cu privire la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție am susținut cu tărie (…) SIIJ. Cred în ideea care a condus la necesitatea apariției acestei structuri, unități de parchet. Nu putem să facem abstracție, însă, de circumstanțele obiective și subiective care au influențat într-un fel negativ această secție în a-și dovedi utilitatea. Trebuie să gândim niște garanții suplimentare pentru a asigura funcționarea acestei structuri de parchet.

MATEESCU: Sunt probleme foarte sensibile care au dus la separarea de idei între noi și la o segregare a magistraturii și a societății pe aceste teme. Trebuie să avem o abordare echilibrată. (…) Este necesară pentru sistem o instituție care să se numească SIIJ sau DNA sau DIICOT, care să ofere garanții (cu privire la independență, n.r.), să asigure în mod eficient și a magistraților care greșesc. O garanție poate să o reprezinte modul de recrutare a procurorilor. (…) Lucrurile nu sunt doar albe și negre.

UPDATE – Bogdan Mateescu a spus că, în contextul pandemiei, provocările magistraturii au rămas aceleași.

MATEESCU: Au existat în continuare atacuri din partea politicienilor. (…) Statutul nostru a fost pus la îndoială, comunicarea dintre noi este perfectibilă, transparența la fel.

Independența justiției nu este un privilegiu, ci un drept. Mi-am propus o accelerare a apărării independenței.

Mateescu a mai spus că ideea existenței unor tabere în CSM trebuie să înceteze.

UPDATE – Evelina Oprina și-a susținut discursul în Secția pentru judecători, în care a vorbit despre infrastructura din instanțe și parchete, despre provocările anului 2021 și despre pensiile magistraților.

OPRINA: Cred că menținerea unui nivel al salariilor și pensiilor magistraților se impune din două considerente: Pentru respectarea statutului profesional și pentru asigurarea unui nivel de trai decent, cum toate recomandările internaționale au spus-o.

Oprina a punctat și necesitatea de digitalizare a instanțelor și parchetelor. Totodată, ea a spus că își dorește mai multă transparență în activitatea CSM.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Judecătorii vor vota (cu da sau nu) în cazul fiecărui candidat (Oprina și Mateescu), iar cel care va câștiga va fi, ulterior, supus votului și în plen.

Pentru a câștiga votul din Secție e nevoie de 6 voturi, în vreme ce în plen sunt necesare 10.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt judecătorii care vor șefia Consiliului Magistraturii, care sunt mizele și scenariile

Anterior, Secția pentru procurori l-a desemnat candidat pentru funcția de vicepreședinte pe Florin Deac.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 58398 additional Info on that Topic: mainnews.ro/live-oprina-vs-mateescu-judecatorii-din-consiliul-magistraturii-aleg-candidatul-pentru-functia-de-presedinte-csm/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *