Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

LIVE Ministrul Cătălin Predoiu anunță propunerile de modificare a legilor justiției: Desființarea Secției Speciale, eliminarea schemei de pensionare anticipată, președintele reprimește dreptul de a refuza numirea procurorilor-șefi

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 30 septembrie 2020 Etichete: ,

Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat miercuri lansarea în dezbatere publică, până pe 31 martie 2021, a modificărilor la legile justiției. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de desființarea Secției Speciale, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților, reprimirea dreptului președintelui de a respinge motivat propunerile de numire în funcțiile de procurori-șefi, conferirea mai multor puteri procurorului general și reformarea modului de alegere a membrilor CSM.

Propuneri de modificare a Legilor Justitiei – Conferinta de presa 30.09.2020

Propuneri de modificare a Legilor Justitiei – Conferinta de presa 30.09.2020

Publicată de Ministerul Justiției pe Miercuri, 30 septembrie 2020

 

Cele mai importante declarații făcute de Cătălin Predoiu

– În această seară punem în dezbaterea publică proiectele legilor justiției privind organizarea judiciară, statutul magistraților și Consiliul Superior al Magistraturii.

– Prin lansarea acestor proiecte dorim să invităm întreaga magistratură română să se aplece din nou asupra bazelor organizări propriei profesii.

– Am discutat cu foarte mulți magistrați nemulțumiți de propriile legi.

– Am prevăzut un termen de dezbatere până la 31 martie 2021.

– Am aliniat mai bine principiul separației carierelor.

– Am asigurat receptarea în plan legislativ a recomandărilor organismelor europene, instituite prin rapoartele MCV, GRECO, avizele Comisiei de la Veneția.

– Am asigurat implementarea la nivel legislativ a deciziilor obligatorii ale CCR.

– Profesionalizarea procesului de selecție a magistraților prin eliminarea oricăror modalități de intrare în magistratură fără concurs, de exemplu prin simple interviuri.

– Am prevăzut eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților pentru că acesta creează vulnerabilități.

– Ridicarea la rang de lege a unor proceduri de numire în funcții de conducere de rang înalt a procurorilor și restabilirea echilibrului între actorii implicați în procedura de numire, ministrul Justiției, președinte, CSM, dar și introducerea unor exigențe relativ la obligativitatea motivării refuzului președintelui de numire în funcție, precum și posibilitatea atacării în instanță a decretului de revocare.

– Eliminarea restricțiilor privind libertatea de exprimare a magistraților.

– Revenirea la normele care consacrau accesul de judecător la Înalta Curte prin concurs.

– Creșterea duratei mandatelor în funcțiile de conducere de la 3 la 4 ani.

– Creșterea rolului procurorului general.

– Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției.

– Procedură detaliată de numire în funcție în DNA și DIICOT. Propunem vechimea de 7 ani.

– Membrii CSM vor fi aleși prin votul tuturor judecătorilor și procurorilor la nivel național pentru creșterea gradului de reprezentativitate. Această modificare va funcționa de la următorul mandat.

– Revizuirea normelor privind asigurarea conducerii Inspecției Judiciare. Selecția inspectorului-sef si adjunctului se va face prin concurs.

– O inovație substanțială pentru viitorul CSM, după încheierea mandatului actualilor membri, privește activitatea acestui forum esențial pentru justiție. Se trece la un sistem de lucru în două sesiuni sesiuni ordinare si sesiuni extraordinare la nevoie. În perioada dintre sesiuni membrii CSM care au statut de magistrat urmând să își desfășoare activitatea la instanțe si parchete, cu excepția președintelui si vicepreședintelui.

– Pragul de vechime impus procurorilor de rang înalt, care a fost majorat la 15 ani, criticat de Comisia de la Veneția, a fost redus la 12 ani.

SURSE Ce modificări propune Predoiu la legile Justiției: desființarea controversatei Secții Speciale, renunțarea la pensionarea după 20 de ani. Ce se întâmplă cu numirea procurorilor-șefi

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *