Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE VIDEO UPDATE Moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Cîțu a picat în Parlament

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 29 iunie 2021

Parlamentul s-a reunit pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu.

Main News transmite în timp real principalele declarații ale liderilor politici și rezultatul votului. 

UPDATE Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu a picat în Parlament, nefiind întrunite voturile necesare demiterii executivului: 201 de voturi „pentru”, 1 „contra”, 0 abțineri. Pentru adoptarea moțiunii erau necesare minim 234 de voturi „pentru”.

UPDATE Dezbaterile s-au încheiat, iar în acest moment parlamentarii urmează să voteze moțiunea de cenzură.

În timpul dezbaterilor, înainte ca Florin Cîțu să răspundă acuzațiilor lansate de parlamentarii din opoziție, senatorul Diana Șoșoacă a pus un sac negru în fața pupitrului.

Știrea inițială

Declarațiile premierului Florin Cîțu au provocat diverse reacții din partea parlamentarilor social-democrați, iar președintele de ședință, Ludovic Orban, a intervenit.

Rog parlamentarii PSD să se comporte civilizat, le readuc aminte că meciul s-a terminat, suntem în Parlament”, a spus președintele Camerei Deputaților.

Principalele declarații ale liderilor politici

Sorin Grideanu, către Ludovic Orban: Exemplele dumneavoastră nu pot să fie decât despre băutură. Măcar în cuvântul de mai înainte ați recunoscut că ați pierdut alegerile.

Ludovic Orban, drept la replică după declarațiile lui Sorin Grindeanu: N-o să dau drept la replică la toate bazaconiile care s-au spus despre mine, dar simt nevoia să îi dau drept la replică unui deputat PSD care spunea ceva de Cernobîl(n.r. Sorin Grindeanu). Domnule deputat, mi-am dat demisia din funcția de prim-ministru al României atunci când PNL nu a câștigat alegerile, spre deosebire de dumneavoastră, când partidul care v-a numit prim-ministru v-a cerut demisia și v-ați baricadat cu Victor Ponta la Palatul Victoria(…)Domnule Grindeanu, apropo de vechime, nu accept această aserțiune, să știți că vremea aduce cu sine noblețe. Vinurile adevărate odată cu vârsta devin nobile, nu accept să fiu criticat de cineva care nici măcar nu a ajuns vin, un tulburel care s-a oțețit înainte de ajunge vin.

Florin Cîțu, răspuns la acuzațiile lansate în timpul dezbaterilor: PSD acceptă să fie criticat că nu a făcut autostrăzi, îmi place că acceptați aceste critici. Mi-a plăcut remarca deputatului AUR care se îngrijorează de COS. La COS a fost o privatizare făcută de PSD către stăpânii voștri din Rusia. Domnilor de la PSD, ce îmi place când vă îngrijorează sărăcia din România, cu cămăși scumpe, ceasuri de lux(…)Personal, domnule deputat de la AUR, bunicii mei au murit pe front, iar statul și comuniștii pe care dumneavoastră îi apărați, le-au confiscat proprietățile. Dumneavoastră și stăpânii voștri din Rusia nu aveți ce căuta aici. Bunicii meu au murit pe front, ar trebui mai mult respect pentru ei.

Vasile Dâncu, PSD: Mă așteptam ca în această perioadă de criză socială și politică să avem un dialog serios între putere și opoziție, dar am avut un dialog politicianist în care premierul României nu vine să răspundă la ceea ce este întrebat, ci vine să intre într-un dialog cu noi, un dialog în care în mod nedemn pentru un guvernant, nu folosește termenii civilizați ai limbajului guvernamental. O să schimb adresabilitatea cuvântului meu, o să încerc să vorbesc cu cei de acasă(…)Când vine cu diverse cifre de la Eurostat sau INS, ar putea să știe că ar trebui să vină cu altceva, nu să ne critice pentru istoria democrației pe care o confundă cu istoria PSD(…)Ar trebui să ne citeze despre indicatorii de sărăcie relativă și absolută, astea sunt lucrurile pe care ar trebui să le decontezi națiunii(…)Domnul Cîțu nu răspunde pentru guvernarea de acum, pentru că e guvernarea Orban-Cîțu(…)În 1996, când a venit CDR-ul cu 25.000 de specialiști, au spus că stau 50 de ani la guvernare și au stat mai puțin, v-au condamnat la opoziție(…)Această guvernare crește inegalitatea socială.

Claudiu Târziu, AUR: Domnul premier Florin Cîțu provoacă în plen tranșarea alegerilor interne din PNL la votul pentru moțiune. Ne bucurăm și sperăm ca ai domniei sale colegi să răspundă acestei provocări și să voteze căderea Guvernului. USR susține că această coaliție este foarte solidă(…)PNL sfidează PSD și aici și în alte părți, e firesc să o facă, pentru că PSD a sprijinit Guvernul PNL anul trecut, l-a sprijinit și anul acesta, bag seamă că e cât pe ce să îl sprijine și astăzi. Am pus două condiții: Textul să fie serios și PSD să meargă până la capăt. Văd că lipsesc dintre parlamentarii PSD, iar textul are câteva hibe, nu conține faptele grave care au accente liberticide, nedemocratice, comise de Guvernul Cîțu, iar reproșurile aduse de PSD Guvernului sunt făcute într-o notă pamfletară, nu serios(…)Noi votăm pentru căderea Guvernului care sperăm să își cânte astăzi cântecul de lebădă.

Cosette Chichirău, USR PLUS: Vreau să fac un sumar al ultimilor 30 de ani în care PSD a guvernat în majoritatea timpului și un sumar al ultimelor 6 luni, de când USR PLUS a ajuns la guvernare(…)Ați avut zeci de ani să demonstrați filozofia PSD și competențele PSD(…)Statisticile sunt atât de triste încât îți vine să plângi(…)Spitalele funcționează cu infecții și cu șpagă, peste 1.000 de școli cu WC-uri în curte, doar 2% din copiii născuți la țară, electoratul dumneavoastră, au șanse să ajungă la facultate(…)1 din 2 români care ajunge într-un spital moare, deși putea fi salvat. Durata de viață a românilor este mai mică decât media UE, aceasta este fantastica performanță a PSD. Vă țineți de ironii, de glumițe, în condițiile dramei acestei țări? Să construim țara în care românii să vrea să se întoarcă. Mulți dintre parlamentarii USR PLUS sunt români veniți acasă, întorși din străinătate, să facă parte din proiectul de reconstruire a țării(….)Proiectul de a duce România în rândul țărilor dezvoltate este al unei generații, o să dureze 10 ani(…)Să nu facem pauze PSD, de furat. Avem nevoie de 10 ani de dezvoltare continuă. Ne-am apucat deja de treabă, pentru prima dată în istoria noastră, a moldovenilor, avem o speranță că putem avea autostrăzi, de aceea ministrul Drulă trebuie să rămână 10 ani.

Sorin Grindeanu, PSD: Am ajuns într-o situație limită legată de viitorul țării, din cauza unui Guvern care nu trage pentru România, ci pentru propriile buzunare de partid. La Palatul Victoria nu există o echipă de guvernare, ci niște găști dirijate de interesele lor politico-financiare, iar pentru șefia acestor găști numite PNL și USR se luptă cei 4 cavaleri ai apocalipsei naționale: Orban, Cîțu, Barna și Cioloș. Cîțu, un agresiv ministru al Finanțelor, devenind însă, pentru România, un periculos megaloman rupt de realitate. Orban, un mare maestru al învârtelilor subterane și al compromisurilor sulfuroase, dispus să vândă pe oricine și pe orice. Barna, penalul de tip nou, obligat să își înghită propriile lozinci după ancheta DNA despre milioane de euro din bani europeni fraudate cu tupeu. Cioloș, o creatură ciudată, un agroconțopist, gata să pupe orice inel străin, doar doar să ajungă mare și tare în România. Adevărul este că dezastrul guvernării de astăzi pleacă de la eșecul din 2020 al stilului Orban de a conduce țara(…) De un an și jumătate, românii trăiesc un șir de drame, conducătorii sunt concentrați cum să fure mai mult. Ați dat ordonanțe nu pentru a-i ajuta pe români, ci pentru interesele voastre(…)Astăzi avem parte de un alt mare ghinion. Dezvoltarea țării se joacă la ruleta războiului penibil din interiorul PNL(…) Orban și Cîțu sunt capabili să descentreze harta țării doar-doar să se aleagă unul dintre ei la șefia PNL, iar Barna și Cioloș sunt disperați să nu piardă vreo firimitură din acest ospăț nesfârșit pe banii românilor(…)Astăzi avem o singură soluție. Trebuie să dăm jos acest Guvern care a întors România în timp cu 6 ani. Cu marionete de tip Cîțu și reziduuri din Cernobîl-ul politicii precum Orban, România este condamnată la Klausteritate.

George Simion, lider AUR: Domnul Cîțu este un fricos care a ajuns dintr-o întâmplare nefericită prim-ministru al României. L-a luat domnul Orban de pe stradă și vorbește despre alegerile interne din PNL când ar trebui să dea raport în fața românilor. Vă e frică de noi și vă e frică de români, domnule Cîțu, pentru că nu mergeți nicăieri fără bodyguarzi, iar la finalul moțiunii n-o să explicați nimic, pentru că sunteți un fricos(…)Ne-au sunat românii, de la Mina Băița, din Bihor, sunt în grevă de 2 săptămâni(…)Ne-a sunat primarul de la Voineasa să întrebe când anume veți retroceda pădurile la care nu aveați niciun drept(…)Ne-au sunat colegii dumneavoastră, rușinați, pentru că ei au votat ceva legat de educația copiilor și dumneavoastră ați spus la televizor că veți interveni pentru a impune o educație pornografică pentru clasele primare(…)O să mai fie moțiuni de cenzură, domnule Cîțu(…)CFR-iștii sunt foarte nemulțumiți că nu aveți viziune pentru transportul feroviar din România, la fel cei cu TIR-urile(…)Ne-au sunat proprietarii de restaurante, proprietarii de hoteluri(…)Cum protejați dumneavoastră micii afaceriști români?(…)O să facem ceva să scăpăm de Guvernul Cîțu și la toamnă și oricând va fi nevoie.

Radu Mihai Mihail, liderul senatorilor USR PLUS: Regret nespus că domnii Simonis, Romașcanu, Ciolacu, v-au făcut să vă pierdeți timpul cu acest exercițiu de ipocrizie, pe care pompos l-ați îmbrăcat sub forma unei moțiuni de cenzură. Domnule Simonis, domnule Romașcanu, domnule Ciolacu, uitați, pentru că în următorii trei ani și jumătate veți sta în opoziție. Această coaliție este solidă și va conduce România până la următoarele alegeri.

Marcel Ciolacu: Domnule Orban, ați pierdut alegerile din nou. Oricât ați învârti, 17 este mai mare decât 15. PSD e mai bun decât toată coaliția voastră de pierzători. Domnule Orban, au și colegii dumneavoastră dreptate să vă ceară demisia. Cât mai trebuie să suporte românii ca să își dea Cîțu demisia? Domnule Barna, mă adresez dumneavoastră că domnul Cioloș este în căutarea bărbatului care naște(…) Domnule încă premier, știți cât va plăti fiecare nou-născut din această țară, urmare a împrumuturilor voastre? 2.500 de euro, datoria cu care pornesc în viață. Domnule Orban, nu vă ascundeți de români în lojele VIP. Ascundeți-vă de DNA. Un an întreg ați patronat cel mai mare furt din istoria României. V-ați folosit de tragedia pandemiei pentru a fura sute de milioane de euro. Domnul Cîțu vrea să vă depășească: miliarde de euro au ajuns la prietenii dumneavoastră de partid. Nici domnul Barna nu v-a dezamăgit. Ați împărțit banii europeni din PNRR, nimic la români, nimic la agricultură, nimic la educație și sănătate, nimic la firmele românești, totul la voi(…) Ați revocat ilegal Avocatul Poporului. Ați sperat că Ordonanțele voastre ilegale vor rămâne în picioare(…)Acest Guvern a mers prea departe, e suficient răul făcut. Acest Guvern trebuie să plece acasă astăzi.

Florin Cîțu: Dragi români, 9.12.2019, 13.05.2020, vă aduceți aminte ce reprezintă aceste date? Două moțiuni simple depuse împotriva mea de PSD. Să nu mai amintim interpelări, chemări la ora prim-ministrului(…)Social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor, o amenințare, pentru că sunt singurul care s-a opus oricărei colaborări, de orice formă, cu PSD(…)Nu voi face compromisuri. Nu aș susține să îmi dau jos propriul guvern ca apoi să fac un guvern cu PSD(…)Domnilor de la PSD, degeaba sperați, vă mințiți singuri, după 25 septembrie(…)Coaliția este puternică și pregătită să guverneze cel puțin 8 ani de zile de acum încolo. Vă spun să vă pregătiți toate moțiunile până în 2028, mă gândesc că până atunci găsiți minciuni mai credibile. Românii nu mai cred nimic din ce spuneți, mai ales după ce au citit textul jalnic al prezentei moțiuni.

Economia a trecut cu bine peste cea mai mare criză din ultimii ani, dar ce a făcut PSD? A sabotat în Parlament(..)Ați panicat românii, uite că economia merge foarte bine(…)Rata inflației e cea mai mică decât în orice altă perioadă în care România era guvernată de socialiști, dobânzile la fel(…)Așa se face o guvernare de succes, de centru-dreapta. Pe 21 iunie 2021, Eurostat a arătat că puterea de cumpărare din România e mai mare decât în Grecia, Bulgaria. Domnule Ciolacu, e momentul să vă cereți scuze față de românii care au credite. Ați forțat trecerea de la ROBOR la IRCC, iar românii care au avut credite au plătit mai mult lună de lună(…)

Încă o clarificare, cheltuielile care ajung direct în buzunarele baronilor PSD și a sinecuriștilor nu sunt investiții, noi nu folosim aceste împrumuturi pentru a plăti asistență socială. Cum crește sărăcia doar în acele localități conduse de primarii PSD? Ați condamnat ani de zile categoriile defavorizate să rămână prizoniere ajutorului social(…) PSD se împrumuta scump, cel mai scump, de pe piețele internaționale pentru a plăti dezmățul(…)Se compară strategia falimentară a PSD cu ceea ce facem astăzi? Dragi pesediști, se compară? Împrumuturile din PNRR sunt doar pentru investiții. Orice manual de economie spune acest lucru, te împrumuți doar pentru investiții. Doar prin investiții profitabile lăsăm ceva generațiilor ce vin.

În 2021, față de 2020, investițiile în economie sunt mai mari cu aproape un miliard de euro, față de 2019, când dumneavoastră erați la guvernare, 7,3 miliarde de lei, investiții. Dragi români, avem o șansă unică pentru România(….)Această coaliție puternică rămâne la guvernare până în 2028.

(…) Ați văzut un lider al PSD să promoveze vaccinarea? Vreau să îmi arătați, unde au fost acești lideri care acum spun că nu funcționează? PSD a vrut să boicoteze PNRR, investiții de 29,2 miliarde de euro, bani care ajung la toți românii. Această moțiune este actul oficial care consfințește alianța dintre PSD și AUR. Ce-i unește? Ura față de tot ce este modern, față de proprietatea privată, față de investitori, față de statul de drept. Exact opusul nostru. Așa cum am mai spus, românii trebuie să știe că facem reformele asumate în programul de guvernare pentru că sunt vitale pentru România. Acesta este Guvernul care face reforme, reformăm sistemul de pensii, pentru a ne asigura că putem plăti pensii mărite, facem reforme în sistemul de justiție, în companiile de stat. Reformele vor asigura predictibilitate pentru că doar așa putem dezvolta România. Dacă nu facem aceste reforme, vom rămâne la coada Europei, unde ne-a ținut PSD atâta ani. Asta vă deranjează, domnilor de la PSD: Îi scoatem pe români din sărăcie. Noi vrem bine, PSD și AUR vor rău. Noi vrem evoluție, PSD și AUR vor involuție.

Lucian Romașcanu: Domnule președinte al Guvernului, dragi colegi de la USR-PLUS, înțeleg că unii dintre voi ați decis să întrerupeți concediul de maternitate pentru a fi alături de noi. Dragi colegi de la PNL (…) Dragi colegi de la UDMR, dragi reprezentanți ai minorităților naționale, vă voi citi din nou moțiunea de cenzură ce a fost redactată împreună cu partenerii din sindicate, patronate, IMM-uri și care reprezintă puncte de vedere ale întregii societăți, în contextul în care mai mult de 70% din populația României crede că ne îndreptăm într-o direcție greșită.

Textul moțiunii de cenzură poate fi consultat aici

Context

Deputații și senatorii se reunesc astăzi în ședință comună pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, intitulată „România EȘUATĂ. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîțu”.

Pentru ca executivul să fie demis este nevoie ca cel puțin 234 de parlamentari să voteze moțiunea. Partidele de opoziție PSD și AUR nu au suficiente voturi, fapt recunoscut și de Marcel Ciolacu, însă social-democrații speră că unii dintre apropiații lui Ludovic Orban să voteze alături de ei, în contextul luptei interne din partid.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *