Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

LIVE Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției pune astăzi in dezbatere publică legea care reglementează activitatea grefierilor

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 24 noiembrie 2020

Cătălin Predoiu prezintă, marți, un proiect de lege care reglementează activitatea grefierilor, dar care cuprinde și alte categorii de personal din sistemul judiciar.

Principalele declarații ale ministrului Justiției:

Ministerul Justiției pune astăzi in dezbatere publică legea care reglementează activitatea grefierilor, dar cuprinde și alte categorii de personal. Aduce o serie de inovații în activitatea din instanțe și parchete. Este o lege care completează proiectele pentru modificarea legilor justiției. Noutate în ceea ce privește personalul, nu mai e auxiliar, ci de specialitate juridică. Proiectul propune o nouă clasificare a funcțiilor personalului judiciar, a personalului de asistență, personal tehnic, personal administrativ. Cuprinde gestionarea carieri acestei categorii de personal, grefierii judiciari sunt aleși prin concurs. Proiectul ridică la rang de lege toate procedurile de selecție, recrutare. În 3 ani de zile profesia va constitui un ordin al grefierilor care va gestiona cariera. Se reglementează o altă categorie de personal de specialitate, anume specialist criminalist. Se reglementează ținuta vestimentară, testarea psihologică

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică astăzi, a fost rezultatul muncii pe parcursul mai multor luni de zile. După dezbaterea publică, proiectul merge mai departe către Parlament.

Un alt proiect important pus în dezbatere publică de MJ este cel legat de modernizarea Registrului Comerțului. Pe de o parte, acest proiect transpune o directivă europeană privind digitalizarea și propune o reformă importantă a digitalizării Registrului Comerțului în relația cu publicul.

Constituirea societăților comerciale exclusiv, 100% online, fără a fi necesară prezența fizică. În proceduri se va utiliza doar semnătura electronică. Se reduce lista de documente necesare.

Și acest proiect simplifică foarte mult modul în care operatorii economici vor lucra cu Registrul Comerțului, este un proiect dedicat mediului de afaceri. Proiectul susține activitatea economică.

Acestea au fost cele două proiecte despre care voiam să vă vorbesc. Am atins toate obiectivele privind legislația din domeniul judiciar în acest mandat.

Avem 37 de proiecte de lege aflate în Parlament, inițiate de Ministerul Justiției. O să avem o conferință de bilanț până la finalul mandatului.

Combaterea traficului de persoane: MJ nu are atribuțiile pentru combaterea traficului de persoane, dar am trimis o solicitare către instituțiile din subordine să prioritizeze combaterea traficului de persoane. Am cerut permanent să prioritizeze combaterea traficului de persoane. Am reluat legături care erau slăbite între instituțiile din justiție. Am îndemnat procurorii să colaboreze cu alte structuri.

Am stimulat cooperarea judiciară, am elaborat un program intensiv cu ambasada SUA,  stagii de pregătire pentru polițiști, procurori, criminaliști. Vor continua operațiunile de combatere a acestui flagel care se numește traficul de persoane. Nu sunt de părere că trebuie să punem sub preș gunoiul și dacă avem o problemă în acest sens, nu voi ezita să o spun cu subiect și predicat. Acolo unde se descoperă astfel de cazuri, cer sancționarea prin lege, drastic.

Situația fugarilor

Daniel Dragomir: Nu avem informații legat de locul în care se află, dar sunt alți condamnați penali aflați pe teritoriul UE, sunt proceduri în desfășurare.

Dragoș Săvulescu: M-a surprins că s-a schimbat cumva modalitatea de executare. Vorbesc strict sistemic, ceea ce a hotărât un judecător român, anume o condamnare cu executare, poate fi schimbat de un alt judecător într-o condamnare cu suspendare. Ar trebui să vedem cu ne compatibilizăm. Am propus o întâlnire cu ministrul italian de Justiție în perioada italiană.

Situația epidemiologică din instanțe: Îmi doresc să exprim regretul profund față de judecătorul decedat de COVID-19. E dureros că apar astfel de pierderi. Avem o evidență a cazurilor din MJ, avem opt colegi contaminați. Până în 26 septembrie, în sistemul judiciar nu au existat deținuți infectați. Am apreciat că a existat această performanță. Trebuie atenție sporită, avem un număr de 194 de deținuți contaminați.

Ancheta din Neamț: Este un dosar complex, dosar în care sunt multe expertize de făcut. Trebuie să avem răbdare cu concluziile. Procurorii știu mai bine.

Legile Justiției: CSM a alcătuit un grup de lucru, așteptăm observațiile de la Consiliu, am primit propuneri din Ministerul Public, chiar și propuneri individuale de la magistrați. Propunere: Gradul de separare a carierilor dintre procurori si judecători.

 

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW