Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


LIVE | Peste 5000 de persoane la Bucharest Pride, pe Calea Victoriei din București. Forțele de intervenție, în alertă

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 14 august 2021 Etichete: ,

Sâmbătă, 14 august, în centrul Capitalei a avut loc marșul LGBT, organizat pe Calea Victoriei. Evenimentul a fost precedat de tensiuni între ONG-ul Accept, care organizează marșul și Primăria Capitalei. În primă fază, autoritățile locale au refuzat autorizarea evenimentului pe Calea Victoriei.

UPDATE 20.45: Organizatorii evenimentului au primit o amendă de 7.000 lei din partea Jandarmeriei pentru că numărul maxim de persoane admis, 500, a fost depășit.

Ca urmare a încălcării cadrului legal în vigoare, prin nerespectarea numărului maxim de 500 de participanți, organizatorului marșului Bucharest Pride i-a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 7000 de lei”, a transmis Jandarmeria Capitalei.

UPDATE 20.30:  Manifestația s-a încheiat

UPDATE 18.50:  Manifestanții au ajuns la Piața Universității

UPDATE 18.30:   Numărul participanților la Bucharest Pride a trecut de 5000

UPDATE 18.15:   4000 de persoane merg în marș spre Piața Universității

UPDATE 18.00:  La acest moment manifestanții au plecat în marș

UPDATE 17.50:  3500 de persoane, la acest moment la Marșul Diversității

UPDATE 17.30:  1000 de persoane s-au strans, până acum, la Bucharest Pride

 

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Sâmbătă, 14 august, în centrul Capitalei are loc marșul LGBT, organizat pe Calea Victoriei. Evenimentul a fost precedat de tensiuni între ONG-ul Accept, care organizează marșul, și Primăria Capitalei. În primă fază, autoritățile locale au refuzat autorizarea evenimentului pe Calea Victoriei.

Marșul se desfășoară între orele 18 și 19, în Piața Universității. Ulterior, până la ora 20:30 vor fi alocuțiuni. Mai multe artere aflate pe ruta evenimentului au traficul restricționat.

Forțele de intervenție sunt în alertă, având în vedere riscul de violențe. Mai mulți protestatari care au manifestat împotriva minorităților sexuale au anunțat că se vor afla în locul în care se încheie Bucharest Pride.

CITEȘTE ȘI: Marșul împotriva LGBT, organizat de Noua Dreaptă, înaintea Bucharest Pride. Peste 400 de persoane pe străzile Capitalei

Tensiuni înainte de marș

Asociația Accept a protestat, vineri, 6 august, împotriva refuzului Primăriei Capitalei de a autoriza desfășurarea paradei gay pe Calea Victoriei, locul unde acest eveniment s-a desfășurat în ultimii ani.

Reprezentanții ONG-ului au susținut că participanții la mars sunt trimiși pe un alt boulevard, unde riscă să fie loviți de mașini în timpul evenimentului.

Reacția primăriei

Primăria Municipiului București a argumentat că mitingul nu se poate desfășura pe Calea Victoriei pentru că acolo era programat evenimentul, „Străzi deschise” – prin care centrul Capitalei devine pietonal în weekend -, dar și din cauza faptului că Accept a solicitat permisiunea pentru 10.000 de persoane (legea permite desfășurarea unor astfel de manifestații cu până la 500 de persoane) și a oferit soluții alternative.

Consens după negocieri

O nouă rundă de discuții, care a avut loc după schimbul de poziții, a adus consensul între Accept și Primăria Capitalei.

Astfel, instituția a ajuns, luni, 9 august, la un acord cu asociația pentru desfășurarea paradei gay pe Calea Victoriei în data de 14 august, între 17:00 și 20:00.

Contramanifestație Noua Dreaptă

În paralel, între orele 12:00 și 14:00, pe traseul Piața Victoriei – Piața Romană – Piața Universității – Piața Unirii, membrii organizației extremiste Noua Dreaptă au desfășurat o contramanifestație.

Aceștia și-au exprimat susținerea față de familia tradițională și opoziția față căsătorii și parteneriatele civile între persoane de același sex.

Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW