Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ligia Deca, despre salariile din Educație: În 2024, un cadru didactic cu vechime poate câștiga cât un anumit tip de medic

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 22 iunie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, joi, 22 iunie, că sunt în analiză trei scenarii privind salariile profesorilor. Un cadru didactic cu 25 de ani vechime și gradul I ar putea câștiga „cât un anumit tip de medic”, afirmă ministrul Deca, fără să menționeze o sumă exactă. 

În aceste zile, se lucrează la  Legea salarizării unitare și  s-a stabilit un calendar în acest sens, astfel că fiecare sindicat își va desemna o echipă tehnică, urmând să lucreze concret cu reprezentanți de la ministerele direct implicate, cel al Educației și al Muncii.

„În 10 zile echipele tehnice vor veni cu variantele care vor fi transmise pentru evaluarea impactului, pentru ca apoi să intre în discuția politică. Ca principiu, se pleacă de la salariul debutantului, care să fie egal cu salariul mediu brut, asta e baza”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, după ședința Guvernului.

Oficiala de la Educație spune că nu vor fi afectate alte componente ale salariului profesorilor, așa cum sunt   gradația de merit și sporul de dirigenție.

Sindicaliștii din Educație au menționat că salariul unui profesor debutant nu poate fi mai mic de 3000 de lei net, aceasta să fie baza de la care se pleacă pentru creșterea salariilor.

 Sindicatele din Educație: „Profesorii vor relua greva, dacă doleanțele lor nu sunt scrise clar în noua lege a salarizării”

Reamintim, în luna mai ac, profesorii au declanșat grevă generală, nemulțumiți de salariile pe care le primesc. Cadrele didactice nu au intrat la clase timp de trei săptămâni, motiv pentru care înscrierea la examenele naționale a fost decalată, așa cum Main News a mai relatat. La începutul lunii iunie ac, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență(OUG) care prevede că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar şi cel superior va primi de la 1 iunie majorări de câte 1.000 de lei brut, iar angajaţii de pe funcţii nedidactice vor avea o creştere de 400 de lei brut.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, a precizat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI), Simion Hăncescu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii