Ligia Deca, despre cel mai mic buget pentru educație din ultimii ani: Este acoperitor
Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că bugetul alocat ministerului pe care îl conduce, conform proiectului legii bugetului de stat pe anul 2023, este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege”. Amintim că Ministerul Educației a primit suma de 32,5 miliarde de lei. Publicația specializată Edupedu a arătat că, raportat la PIB, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă.
„Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege”, a declarat Ligia Deca pentru publicația menționată anterior.
Prin comparație, anul trecut, bugetul alocat învățământului a fost de 2,28% din Produsul Intern Brut.
Ministerul Educației a publicat miercuri, 7 decembrie, un comunicat de presă în care specifică că bugetul învățământului pentru anul 2023 va fi de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB.
Suma de 49.509 milioane de lei rezultă din adunarea sumelor alocate din toate sursele existente, adică bugetul central, bugetele locale, bugetele din fonduri proprii ale instituțiilor, bugetele din fonduri europene.
Deca a mai precizat că va solicita actualizarea alocărilor bugetare după adoptarea noilor legi ale educației.
Legile lui Cîmpeanu, schimbate de noul ministru
În ceea ce privește noile legi al educației, amintim că Ligia Deca a precizatla scurt timp după preluarea mandatului că noile legi ale educației nu vor fi prezentate la Guvern în forma actuală, ci vor fi rediscutate cu specialiști.
Așadar, în ceea ce privește examenele de evaluare națională și bacalaureat, schimbările majore prezentate de Sorin Cîmpeanu sunt în continuare analizate.
„Vom consulta facultățile de Științe ale Educației și vom solicita punctul lor de vedere și modalitatea în care măsurile pe care le vom adopta vor fi adecvate pentru contextul românesc și pentru obiectivele pe care ni le propunem (…) Ne dorim o soluție care să dea școlilor, liceelor, unde există concurență, și o autonomie de a selecta în funcție de profil, dar această soluție trebuie să țină cont și de echitate. Vom regândi soluțiile existente în proiectul aflat în dezbatere publică în consultare cu specialiștii. În legătură cu probele de Bacalaureat, vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute și în funcție de cum gândim reforma curriculară la nivel de liceu”, a mai transmis Ligia Deca, ministrul Educației.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii