Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Liderul separatist de la Tiraspol nu vede „un pericol real” dinspre Ucraina, în ciuda mesajelor venite de la Moscova

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 27 februarie 2023 Etichete: , ,

După aproape o săptămână de la comunicatele emise de Ministerul Apărării și Ministerul de Externe de la Moscova precum că Armata Ucrainei ar intenționa să atace regiunea transnistreană, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a adresat un mesaj cetățenilor din stânga Nistrului în care susține că deși situația este „tensionată”, este sub control și îi îndeamnă pe oameni la calm, relatează Jurnal.md.

Krasnoselski a subliniat că, dacă va apare „un pericol real” pentru cetățenii din stânga Nistrului, el personal va informa populația despre aceasta.

„Este important să nu vă lăsați cuprinși de panică și ca toată lumea să cunoască în mod clar ce are de făcut în anumite situații”, a mai spus liderul nerecunoscut.

Ministerul rus de Externe a continuat vineri să propage ideea că Ucraina ar pregăti un atac asupra trupelor ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, asta deși autoritățile de la Chișinău au infirmat categoric un asemenea plan. Cu doar o zi în urmă Ministerul rus al apărării a transmis două comunicate în care a acuzat același lucru.

MAE condamnă invențiile rușilor

La doar câteva ore, Ministerul Român de Externe a condamnat falsurile rostogolite de așa-zisa diplomație rusă, dar și retorica amenințătoare utilizată.

„Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă alegațiile, lipsite de fundament, conținute în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și retorica amenințătoare și provocatoare utilizată. Propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federația Rusă își intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, arată MAE.

În opinia diplomației române, mesajul transmis de Ministerul rus de Externe reprezintă o încercare de tensiuni și destabilizare în regiune.

„Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu Republica Moldova. MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii și provocatoare, precum și la abținerea de la orice declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a Republicii Moldova”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Diplomația Republicii Moldova: Mesajele nu corespund adevărului

La rândul lor, reprezentanții Ministerului de Externe din Republica Moldova au catalogat drept neadevărate chestiunile vehiculate în comunicatele transmise de la Moscova.

„Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului. Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit aceste declarații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă. Reiterăm poziția autorităților moldovenești privind reglementarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internațional. În acest context considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, au transmis reprezentanții MAEIE.

Comentarii