Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liderul cecen Ramzan Kadîrov plănuiește să înființeze un grup de mercenari

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 februarie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Unul dintre aliații lui Vladimir Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, a transmis duminică, 19 februarie, că plănuiește să înființeze un grup de mercenari similar cu Wagner, gruparea condusă de Evgheni Prigojin, relatează Reuters.

Kadîrov, lider al cecenilor încă din 2007, susține că gruparea de mercenari Wagner are „rezultate impresionante” pe parcursul invaziei și consideră că astfel de companii militare private reprezintă „o necesitate”.

Când îmi voi încheia serviciul adus statului, mă gândesc serios să concurez cu fratele nostru drag Evgheni Prigojhin și să creez o companie militară privată”, a scris Kadîrov pe pagina sa de Telegram.

Gruparea de mercenari Wagner, care încearcă de mai multe luni să cucerească orașul Bahmut, și cecenii conduși de Kadîrov sunt două grupuri care luptă în Estul Ucrainei într-un mod autonom față de armata obișnuită a Rusiei.

Totodată, Kadîrov și Prigozhin au lansat în mai multe rânduri critici publice la adresa conducerii militare a Federației Ruse pentru modul în care a gestionat invazia din Ucraina.

În schimb, Institute for The Study of War arăta într-o analiză că liderul cecen a refuzat propunerea lui Prigozhin de a coopera împotriva Ministerului rus al Apărării.

În ochii analiștilor americani, Kadîrov ar considera că legăturile pe care le are cu Kremlinul sunt mai benefice decât orice altă relație politică pe care ar putea s-o aibă cu Prigozhin.

În ultima critică lansată de „Bucătarul lui Putin”, cum este cunoscut Prigozhin datorită contractelor de catering pe care le-a avut cu Kremlinul, a spus că Wagner nu a reușit să captureze Bahmut înainte de finalul anului trecut „din cauza birocrației militare monstruoase”, potrivit Moscow Times.

Zilele trecute, au existat informații potrivit cărora Kremlinul ar încerca să taie din influența politică pe care a câștigat-o Prigozhin în timpul invaziei ruse, cerându-i să nu mai critice Ministerul rus al Apărării, iar jurnaliștilor ruși să nu mai publice informații despre Wagner.

Occidentul consideră că apariția grupărilor de mercenari și influența pe care o câștigă în Federația Rusă ar putea reprezenta o amenințare la adresa stabilității din Federația Rusă.

Sursă foto: Kremlin.ru

Comentarii