Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liderii G7 s-au reunit în Germania / Boris Johnson: Prețul libertății merită plătit

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 iunie 2022

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut o intervenție video în cadrul summitului G7 care a avut loc luni, 27 iunie. Zelenski le-a spus liderilor care au participat la summit, între altele, că războiul trebuie să se sfârșească până la finalul anului. LA rândul său, premierul britanic, Boris Johnson, a declarat, între altele, că „prețul libertății merită plătit”, relatează The Guardian.

Intervenția liderului de la Kiev nu a fost făcută publică, deși el a putut fi văzut pe un ecran amplasat lângă masa rotundă la care au stat șefii de guverne și de stat.

Zelenski le-a transmis acestora că războiul ar trebui finalizat până la sfârșitul anului, înainte de începutul iernii, și le-a cerut sisteme de apărare anti-aeriană, noi sancțiuni impuse Rusiei și garanții de securitate.

Sistemul de apărare antiaeriană va fi unul dintre numeroasele promisiuni de sprijin militar, inclusiv muniție de artilerie, care urmează să fie oferite Ucrainei fie la summitul G7 din Bavaria, prezidat de Germania, fie la summitul de apărare NATO de la Madrid, care va avea loc ulterior.

Liderii grupului G7 al țărilor industrializate s-au reunit la Schloss Elmau, în Germania, războiul Rusiei împotriva Ucrainei fiind primul punct pe ordinea de zi. În cadrul summitului, liderii s-au angajat să sprijine Ucraina pe termen lung, fiind discutat, totodată, și ajutorul pentru Kiev și noi sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Premierul britanic Boris Johnson a reiterat avertismentele cu privire la „oboseala Ucrainei”, insistând în același timp că adunarea liderilor G7 va rămâne unită în privința acestei probleme.

Într-un interviu acordat BBC News, Johnson a declarat că au existat preocupări legate de „continuarea războiului, efectele acestuia asupra prețurilor alimentelor, asupra prețurilor energiei”.

De asemenea, Boris Johnson a declarat că „prețul libertății merită plătit”, comparând rezistența Ucrainei în fața invaziei Federației Ruse cu lupta împotriva Germaniei naziste.

Johnson a avertizat că, în cazul în care Rusia câștigă conflictul, efectele economice ar fi mult mai grave decât efectul sancțiunilor actuale impuse Moscovei.

„Ceea ce aș vrea să le spun oamenilor este că eu cred că, uneori, prețul libertății merită plătit. Și țineți minte că a fost nevoie de mult timp pentru ca democrațiile de la mijlocul secolului trecut să recunoască faptul că trebuie să reziste tiraniei și agresiunii. Le-a luat mult timp, a fost foarte costisitor, dar ceea ce au obținut în cele din urmă, odată cu înfrângerea dictatorilor, în special a Germaniei naziste, a dus la decenii și decenii de stabilitate [și] o ordine mondială care se baza pe un sistem internațional bazat pe reguli”, a declarat el pentru BBC.

„Și asta merită să fie protejat, asta merită să fie apărat, asta oferă prosperitate pe termen lung”, a mai subliniat șeful guvernului britanic.

El a adăugat că o victorie a Rusiei ar însemna „instabilitate pe termen lung, ar însemna anxietate în întreaga lume”.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *