Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Lider Houthi, după atacul din Yemen: SUA şi Marea Britanie îşi vor da seama în curând de cea mai mare prostie a lor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Mohammed al-Bukhaiti, liderul Houthi, a emis o amenințare, susținând că SUA și Marea Britanie „vor realiza în curând” că atacurile desfășurate în Yemen „au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, conform informațiilor furnizate de BBC.

„America şi Marea Britanie au făcut o greşeală declanşând războiul în Yemen pentru că nu au profitat de experienţele lor anterioare”, a scris el pe reţeaua X, cunoscută anterior ca Twitter.

„Fiecare individ din această lume are două opţiuni”, a adăugat el. ”Fie să fie alături de victimele genocidului, fie să stea alături de criminali”, a arătat el.

Context

Președintele american Joe Biden a anunțat că a ordonat, joi, atacuri asupra unor ținte din Yemen asociate rebelilor Houthi. El a precizat că operațiunea a fost efectuată în colaborare cu Regatul Unit, având sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Țărilor de Jos. Aceasta a fost considerată un „răspuns direct” la atacurile asupra navelor internaționale din Marea Roșie. Șeful Casei Albe a avertizat că vor fi luate și alte măsuri, dacă va fi necesar.

În replică, liderul Houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a amenințat că SUA și Marea Britanie „vor realiza în curând” că atacurile din Yemen „au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, conform informațiilor furnizate de BBC. Forțele SUA și ale coaliției au atacat peste 60 de ținte din 16 locații ale militanților Houthi din Yemen, joi seară, conform unui comunicat de presă emis de comandantul central al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul-locotenent Alex Grynkewich, citat de CNN.

„Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane – împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos – au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat preşedintele Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

„Aceste lovituri sunt un răspuns direct la atacurile fără precedent ale rebelilor Houthi împotriva navelor maritime internaţionale din Marea Roşie – inclusiv la utilizarea de rachete balistice anti-navă, pentru prima dată în istorie”, a subliniat preşedintele SUA.

„Aceste atacuri au pus în pericol personalul american, marinarii civili şi partenerii noştri, au pus în pericol comerţul şi au ameninţat libertatea de navigaţie. Mai mult de 50 de naţiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului maritim comercial internaţional. Echipaje din peste 20 de ţări au fost ameninţate sau au fost luate ostatice în acte de piraterie. Peste 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roşie – ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce priveşte transportul produselor”, a arătat Joe Biden, adăugând că toate acestea au culminat la 9 ianuarie, când rebelii Houthi au lansat cel mai mare atac de până acum vizând direct nave americane.

foto: X

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW