Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


SUA și Marea Britanie, atacuri în Yemen. Joe Biden: am efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2024 Etichete: ,

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a comunicat că a dat ordin pentru atacuri asupra unor ținte în Yemen, având legătură cu rebelii Houthi. A subliniat că operațiunea s-a desfășurat în colaborare cu Regatul Unit și a beneficiat de sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Țărilor de Jos, constituind un „răspuns direct” la atacurile împotriva navelor internaționale din Marea Roșie.

Joi, armatele americane și britanice au efectuat atacuri asupra mai multor ținte Houthi în regiunile controlate de acești rebeli în Yemen. Aceasta reprezintă un răspuns semnificativ după ce administrația Biden și aliații săi au avertizat gruparea militantă susținută de Iran că va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra transportului comercial din Marea Roșie.

„Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane – împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos – au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat preşedintele Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.

Joe Biden a transmis că aceste atacuri au pus în pericol personalul american, marinarii civili și partenerii internaționali, afectând și amenințând comerțul și libertatea de navigație. A subliniat că peste 50 de națiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului maritim comercial internațional, iar echipaje din peste 20 de țări au fost amenințate sau luate ostateci în acte de piraterie. De asemenea, a menționat că peste 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roșie, ceea ce poate cauza întârzieri semnificative în transportul de bunuri. Totodată, a evidențiat că aceste evenimente au culminat la 9 ianuarie, când rebelii Houthi au efectuat cel mai mare atac de până acum, vizând direct navele americane.

Biden a explicat că atacurile de joi noapte au avut un caracter defensiv, reprezentând un răspuns la o campanie diplomatică extinsă și intensificarea atacurilor din partea rebelilor Houthi asupra navelor comerciale.

„Aceste lovituri ţintite reprezintă un mesaj clar că Statele Unite şi partenerii noştri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru şi nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume. Nu voi ezita să iau măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii şi libera circulaţie a comerţului internaţional, dacă va fi necesar”, a avertizat şeful Casei Albe.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW