Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Liceenii români, pe podium la Campionatul Mondial de Robotică de la Houston: Oriunde te uitai, vedeai steagul României


Toate cele patru echipe de robotică ale elevilor de liceu care au reprezentat România la Campionatul Mondial de la Houston 2023 s-au întors acasă cu premii în palmares. Copiii care au concurat pentru titlul de campioni mondiali provin din patru orașe din țară, din București, Iași, Ploiești și Pitești. Cei din urmă au explicat pentru Main News că „nu se poate obține performanță, fără să existe o comunitate care să te sprijine”. Elevii s-au întors cu premiile în țară în seara zilei de luni, 24 aprilie.

La concursul din acest an al FIRST World Championship Houston, desfășurat între 19 și 22 aprilie, au fost prezente 192 de echipe din 23 de țări.

Liceenii români au ajuns până în finala campionatului. Echipa Ro2D2 (Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești) a câștigat MOTIVATE Award WINNER, iar echipa de robotică Peppers (Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi) – MOTIVATE Award 2nd place.

Echipa TehnoZ (Colegiul Naţional „Zinca Golescu” Pitești) a câștigat DESIGN Award 3rd place, iar Autovortex București – CONTROL Award 3rd place.

Main News a stat de vorbă cu echipa TehnoZ de la Colegiul Național „Zinca Golescu” Pitești, antrenată de profesorii-mentori Cristina Constantinescu, Grațiela Ghiordunescu, cât și de mentorul tehnic alumni Andreea Ghiță și de mentorul Ionel Stan.

Elevii care fac parte din echipă sunt Manda Ștefan Eduard, Popidan Andrei Cristian, Preoteasa Mihai-Alexandru, Licu Arina Andreea, Pavel Alexandru-Gabriel, Cruceru Vlad-Andrei, Olaru Bianca-Elena, Creață Irina-Elena, Roșu Robert Ștefan, Deaconu Patrick Ștefan, Păun Robert Cristian.

„Comportamentul copiilor a fost exemplar (…) Cătă presiune, câtă adrenalină. A fost o provocare extraordinară. Succesul a fost permanent, menținându-se în fruntea clasamentului (…) Dar trebuie să fie seriozitate. Dacă nu ești serios maxim, dacă nu ai entuziasm, dacă nu ești o persoană energică, nu poți să faci față”, a declarat pentru Main News Cristina Constantinescu, mentorul echipei.

Elevii de la TehnoZ creează de la zero roboți de luptă, lucrând atât partea de programare, mecanică, cât și pe cea de proiectare 3D. Apoi liceenii își pun roboții în ring. Scopul concursului nu este să-i distrugi pe ceilalţi sau să-i răstorni, ci să strângi cât mai multe puncte. Astfel, tinerii învață cum funcţionează prototiparea de la zero şi cum să se bucure de tot ceea ce înseamnă competiţie.

Bianca Olaru, membru al echipei: „Momentele mele preferate au fost meciurile din finala diviziei Ochoa, din care am făcut parte. În timp ce toată România era cu ochii pe noi de acasă, cele două echipe calificate alături de noi la Houston de la etapa națională din țară au venit să ne susțină. Oriunde te uitai, vedeai cum steagul României flutură, ceea ce m-a emoționat (…) Suspansul de dinaintea afișării rezultatelor acestor meciuri a fost, bineînțeles, nelipsit și este parte din emoțiile pe care nu doar eu, ci o țară întreagă le-a simțit în timpul campionatului de la Houston.”

Arina Licu, membru al echipei: „Tensiunea din timpul meciurilor, revederea tricolorului în tribună este o imagine și un sentiment de care personal o să îmi aduc aminte mult timp de acum înainte. De asemenea, de când am plecat din țară mi-am dorit să iau legatura cu cât mai multe echipe venite din toată lumea pentru competiție. Încă din prima zi am profitat de fiecare moment și am făcut schimb de informații și culturi cu participanții, fiind o ocazie unica pentru echipă să lege noi prietenii la nivel internațional. ”

Mentor: Nu poți reuși fără să existe o comunitate care să te sprijine

Părinți și profesori, deopotrivă, s-au alăturat sponsorilor și au susținut financiar deplasarea în SUA, a explicat mentorul Cristina Constantinescu. Membrii echipei au fost premiați și de Primăria Municipiului Pitești, cu 1.500 de lei/persoană, bani care i-au ajutat la obținerea vizelor pentru America.

„A fost o implicare extraordinară (…) Copiii din școală au organizat o serbare la Filarmonică, intermediată de primărie (…) Au donat profesorii, au donat celelalte echipe de robotică din oraș. Primăria ne-a facilitat să nu plătim taxa de închiriere pentru sală. Implicare a fost a orașului, a comunității. Pe lângă asta, părinții au fost implicații 100%, au adus sponsori. Nuclearelectrica Pitești ne-a fost de asemenea alături. Nu poți reuși fără să existe o comunitate care să te sprijine”, a completat Cristina Constantinescu.

Ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja, se va deplasa vineri, 28 aprilie, la Pitești, pentru a-i felicita pe premianți.

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Comentarii