Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Legile justiției, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 august 2022

Proiectele de Legi ale justiției, ce vizează statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 24 august, potrivit unui comunicat transmis de Executiv.

După ce vor fi aprobate, cele trei proiecte vor fi trimise în Parlament, unde deputații și senatorii vor trece printr-o altă rundă de dezbateri.

Pe 12 august, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectele Legilor justiției, cu 13 voturi „pentru” și 6 „împotrivă”.

Aceste proiecte nu sunt doar un obiectiv MCV, nu sunt doar un obiectiv PNRR, nu sunt doar un obiectiv al Programului de Guvernare, ele reprezintă un posibil punct de start în modernizarea din mers a Justiţiei, a consolidării independenţei sale, clarificării regulilor de bază din cariera de judecător şi cea de procuror, a creşterii coerenţei şi funcţionalităţii în cadrul CSM, care să deschidă împreună un alt nivel de eficienţă a Justiţiei şi prin aceasta de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a declarat Cătălin Predoiu, în plenul CSM.

Proiectele au fost criticate în spațiul public de mai multe asociații de magistrați, care au arătat, printre altele, că există puține modificări față de forma aflată în vigoare din perioada guvernării PSD, în anul 2018.

CITEȘTE ȘI: Proiectele noilor Legi ale justiției, criticate de magistrați / Cum explică ministrul Predoiu forma care a ajuns pe masa CSM

Totodată, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri se află un proiect prin care autoritățile vor putea avea acces la un sistem centralizat prin care vor putea verifica dacă o persoană de pe teritoriul României are cazier judiciar într-un alt stat membru UE.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW