Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Legile Justiției vor fi atacate la Curtea Constituțională, după ce au fost adoptate de Parlament

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 17 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a transmis că Legile Justiției reprezintă „un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV”.

Pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența, asigurând totodată respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Noile legi sunt rezultatul unei ample consultări pe care ministrul PNL Cătălin Predoiu a întreprins-o cu toate instituțiile responsabile din domeniu, iar în redactarea lor au fost implementate recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și ale instanțelor judiciare”, a transmis premierul, pe Facebook.

UPDATE USR a anunțat că va ataca pachetul de legi la Curtea Constituțională a României.

Știrea inițială

Cele trei proiecte ale Legilor Justiției – Organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea judiciară și statutul judecătorilor și procurorilor – au fost adoptate luni, 17 octombrie, de Parlament și vor fi trimise președintelui Klaus Iohannis pentru adoptare. 

Cele trei proiecte menționate au fost adoptate de Senat cu 83-86 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și 1-3 abțineri, în calitate de for decizional.

În acest plen, luptam împotriva Legilor Justiției ale lui Dragnea. Astăzi, societatea civilă a adunat 144.000 de semnături, de la oameni care ne atrag atenția că nu facem bine ce facem dacă votăm aceste legi. USR e singurul consecvent pe această poziție pro europeană pentru statutul de drept. Colegii de la PNL au decis că un USL 2 e mai bun decât o Românie europeană și un stat de drept”, a declarat Radu Mihail, liderul senatorilor USR, la scurt timp după votul Parlamentului.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a transmis în mai multe rânduri că cele trei proiecte au fost elaborate ținând cont de avizele instituțiilor europene și a precizat că a fost suficient timp de dezbateri, astfel încât legile justiției să reprezinte o viziune „echilibrată” a sistemului judiciar național.

Totodată, ministrul arăta, în urmă cu o săptămână, că adoptarea Legilor Justiției ar putea duce la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, una dintre cerințele politice pentru ca România să intre în Spațiul Schengen.

Prin urmare, Guvernul, dacă dorește să își atingă aceste două obiective, de care atârnă extrem de multe interese ale României și ale cetățenilor români și companiilor din România – nu cred că e nevoie să explic ce avantaje ar aduce economiei naționale intrarea în Spațiul Schengen – trebuie să adopte legile”, a transmis Cătălin Predoiu, pe 6 octombrie.

Și președintele Senatului, Alina Gorghiu, a dat asigurări luni, 17 octombrie, că proiectele vor fi îmbunătățite de Parlament dacă instituțiile europene vor cere acest lucru.

CITEȘTE ȘI: Scandal la ședința în care ar trebui adoptate Legile Justiției. Ministrul Predoiu nu a fost lăsat să ia cuvântul

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW