Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Scandal la ședința în care ar trebui adoptate Legile Justiției. Ministrul Predoiu nu a fost lăsat să ia cuvântul

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Senatorii trebuie să dezbată și să voteze, luni, 17 octombrie, cele trei proiecte ale Legilor Justiției, dar ședința a fost acaparată de scandalurile dintre parlamentari.

Organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea judiciară și statutul judecătorilor și procurorilor sunt cele trei proiecte cunoscute în spațiul public drept Legile Justiției și se află pe ordinea de zi a Senatului, ce trebuie să le adopte în calitate de for decizional.

Ședința în care se dezbat și votează Legile Justiției a fost acaparată de certurile parlamentarilor încă de la început.

Opoziția a criticat faptul că ședința de luni a fost organizată în sistem hibrid, ce nu permite susținerea în plen a amendamentelor respinse în comisii, dar nici susținerea unor declarații făcute de alte persoane decât senatorii.

PNL l-a invitat la dezbateri pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a susține legile inițiate de Minister.

Guvernul nu ia cuvântul într-o sesiune cu model hibrid. Când ministrul va lua cuvântul, de facto ne avem într-o procedură de plen normală, unde ne vom putea susține amendamentele”, a comentat liderul senatorilor USR, Radu Mihail.

Ca ministru al Justiției, mă supun regulilor, dacă veți adopta un anumit tip de procedură, eu și colegii mei ne vom retrage. Altfel, am fost întotdeauna prezent în fața Senatului, dând toate explicațiile necesare cu privire la proiectele ministerului”, a declarat Cătălin Predoiu.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a supus la vot participarea ministrului Justiției la dezbaterea celor trei proiecte și menținerea aceleiași proceduri, în ciuda apelurilor opoziției.

Am decis să respectăm solicitarea liderului USR – ministrul nu va fi lăsat să vorbească”, a spus președintele interimar al Senatului, după ce senatorii coaliției au refuzat să schimbe procedura, iar ministrului Justiției nu i-a fost permis să ia cuvântul în plen.

Opoziția a mai cerut, în mai multe rânduri, ca cele trei proiecte să fie puse pe ordinea de zi a plenului Senatului de miercuri, menționând că nu există timp suficient pentru dezbateri, dar solicitările au fost respinse de fiecare dată de reprezentanții coaliției.

Ulterior, spiritele s-au încins, iar la biroul președintelui Senatului a apărut liderul AUR, George Simion.

(Foto: Alina Gorghiu conduce ședința în timp ce George Simion o filmează)

Rog chestorii să îl ia pe exemplarul Simion, să lase ședința să se desfășoare”, a fost apelul președintelui Senatului, Alina Gorghiu.

Gorghiu a fost certată, în schimb, de Diana Șoșoacă.

Știți foarte bine că nu am niciun friendship cu domnul Simion, dar sincer, să îi spuneți exemplar, ne coborâm la un nivel… dacă dânșii nu vă respectă, arătați-le altă față”, a transmis Șoșoacă.

Înțeleg caracterul trivial al manifestării AUR, care sfidează atât disciplina și se comportă total necavaleresc față de o doamnă, blocând un mod de dezbatere corect(…)Nu tonalitatea trebuie să domine, ci forța argumentelor”, a spus Cristian Augustin Țăgârlaș, senator PNL.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW