Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Legea privind combaterea terorismului, modificată de Guvern: Atribuții crescute pentru președinte și directorul SRI

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 octombrie 2022 Etichete: , ,

Guvernul a adoptat miercuri, 12 octombrie, un proiect de lege prin care sunt aduse mai multe modificării Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului. Actul normativ urmează să fie transmis către Parlament pentru dezbatere și aprobare. 

Conform proiectului adoptat de executiv, președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării, funcție ocupată de președintele României, să poată institui nivelurile de alertă teroristă, prin excepție, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgență a CSAT.

Intervenții contrateroriste, fără aprobarea CSAT

Totodată, urmează să fie prevăzută posibilitatea executării intervenţiei contrateroriste cu aprobarea directorului Serviciului Român de Informaţii, în situaţia iminenţei producerii unor victime sau a unor pagube importante, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În prezent astfel de misiuni sunt aprobate de CSAT și prin excepție de președintele CSAT.

„Propunerea are în vedere în primul rând, scurtarea timpului necesar obținerii aprobării, prin eliminarea etapei înaintării propunerii de către Directorul SRI, în condițiile în care aspectele / implicațiile organizării și executării intervenției contrateroriste sunt analizate și decise în cadrul CNAA”, se arată în expunerea de motive.

Garanți pentru victimele terorismului

În consonanță cu dispozițiile Directivei UE pentru prevenirea și combaterea terorismului, prin această lege ar urma să fie instituite garanţii pentru victimele actelor de terorism. Aceste persoane vor putea beneficia imediat după un atac și, ulterior, pentru cât timp este necesar, de servicii generale şi specializate de sprijin, în funcție de nevoile lor specifice de asistență medicală, psihologică, socială, financiară, juridică sau de altă natură.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii