Legea privind măsurile fiscal-bugetare, promulgată/Noi taxe și impozite intră în vigoare
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, 26 octombrie, legea prin care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea privind creșterile de taxe și introducerea unora noi. Urmează ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.
În urmă cu o săptămână, Curtea Constituțională(CCR) a decis că legea care prevede noi măsuri fiscal-bugetare este constituțională.
Principalele modificări fiscal–bugetare, care vor intra în vigoare
Persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale potrivit definiţiei de la art. 453 lit. f), situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457, depăşeşte 2.500.000 lei;
– persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei.
Impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare se calculează în funcţie de încadrarea într-una dintre situaţiile prevăzute la art. 5001, după cum urmează:
– în cazul proprietăţilor reprezentând clădiri rezidenţiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei;
– în cazul proprietăţilor reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei.
impozit de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu vânzări mai mari de 50 de milioane de euro
-impozit suplimentar de 2% pe veniturile băncilor
-microîntreprinderile vor fi taxate cu 1% dacă realizează venituri până în 60.000 de euro pe an și cu 3% care realizează venituri peste acest nivel IT-iștii vor plăti impozit pe venit de 10% pentru sumele ce depășesc 10.000 de lei
-angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti contribuții de 10% pentru sănătate TVA crește de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri solare și fotovoltaice, mâncare bio, pompe de căldură TVA crește de la 5% la 19% la sălile de fitness, parcuri de distracții și evenimente
-TVA crește de la 9% la 19% pentru dulciuri
În ceea ce privește măsurile economico-financiare care vizeazăla autorităţile / instituţiile publice, proiectul prevede că numărul total al posturilor de demnitate publică aprobate aferente funcţiilor de secretar de stat, consilier de stat, subsecretar de stat, vicepreşedinte şi al funcţiilor asimilate acestora se reduce până la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 25%.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii