Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Legea europeană referitoare la mass-media – Discuțiile se concentrează asupra monitorizării jurnaliștilor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 decembrie 2023 Etichete: , ,

Uniunea Europeană are speranțe că va ajunge la un acord vineri cu privire la „legea privind libertatea presei”, însă îngrijorează profesia insistența mai multor țări, printre care și Franța, de a introduce o excepție la interdicția de a monitoriza jurnaliștii în numele „securității naționale”, conform informațiilor furnizate de AFP, citat de news.ro.

În septembrie 2022, Comisia Europeană a prezentat acest proiect de regulament cu scopul de a asigura protecția pluralismului și independenței presei, având în vedere deteriorarea situației în țări din UE, cum ar fi Ungaria și Polonia, și existența programelor de spionaj utilizate împotriva jurnaliștilor.

Textul se concentrează în special pe asigurarea respectării confidențialității surselor jurnalistice și interzicerea implementării programelor de tip Pegasus sau Predator în dispozitivele utilizate de jurnaliști. Cu toate acestea, la solicitarea Franței și cu sprijinul altor câteva țări, statele membre au insistat să includă explicit posibilitatea unor excepții „în numele salvării securității naționale”.

Înaintea unei runde de negocieri ce urma să aibă loc vineri la Bruxelles între reprezentanții Parlamentului European, ai statelor membre și ai Comisiei, aproximativ cincizeci de organizații pentru libertatea presei, inclusiv sindicate și asociații de jurnaliști din diverse media din Franța, i-au solicitat președintelui Emmanuel Macron să nu compromită confidențialitatea surselor și să „retrage această derogare”.

Pentru Reporters sans frontieres (RSF), „această dispoziţie ar putea fi utilizată într-un mod care ar putea submina confidenţialitatea surselor”.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a cerut Parlamentului European şi Comisiei să „respingă cererea iliberală şi represivă” a celor şapte state membre.

Parlamentul European avansează ideea ca utilizarea programelor de spionaj împotriva jurnaliștilor să fie permisă doar „în situații de extrema necesitate” și „prin decizia unui judecător, analizată în mod individual”, în contextul unei investigații privind o „infracțiune gravă, cum ar fi terorismul sau traficul de ființe umane”.

În octombrie, Ramona Strugariu, europarlamentar român și unul dintre raportorii proiectului de lege, a comunicat că deputații europeni au avut în vedere interzicerea utilizării programelor spion în anchetele referitoare la activitățile profesionale ale mass-media și ale angajaților acestora. O altă problemă esențială abordată de legislație este moderarea conținutului jurnalistic de către platformele online. În scopul prevenirii ștergerii sau restricționării arbitrare a articolelor sau reportajelor video, legea propune un tratament special pentru mass-media care îndeplinesc anumite condiții.

FOTO: pixabay

 

Comentarii