Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Legea dublului standard, inițiată de Liviu Dragnea, a trecut de votul senatorilor

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 9 octombrie 2019 Etichete: , ,

Legea dublului standard, una din legile de suflet ale lui Liviu Dragnea, a trecut astăzi de votul senatorilor, cu 57 de voturi pentru, 18 abțineri și niciun vot împotrivă.  Fostul președinte al PSD a inițiat, în plină campanie electorală pentru europarlamentare, legea potrivit căreia comercianții care vând produse considerate a avea „dublu standard” sunt amendați cu 4% din cifra de afaceri.

Printr-un discurs populist, îndreptat împotriva multinaționalelor și a marilor lanțuri de supermarket-uri, Dragnea acuza că, pe piața din România, sunt comercializate produse „otrăvitoare”, „falsificate” aduse din străinătate.

„În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în mai multe state membre în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”, se arată în proiectul de lege.

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. În plus, amenda este de 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantulu sau a prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni. În cazul produselor şi serviciilor la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii prevede proiectul de lege.

Pe de altă parte însă, reprezentanții marilor lanțuri de supermarketuri susțineau, la vremea respectivă, că legea va fi greu de aplicat pentru că magazinele nu au de unde să știe dacă marfa adusă de la producători intră sub incidența dublului standard sau nu.

Potrivit proiectului, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele şi serviciile către consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor”, stipulează primul articol al actului normativ, fiind citate mai multe directive şi regulamente europene.

Propunerea de lege privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori, care a intrat în circuitul parlamentar pe 14 mai, va fi dezbătută în plenul Senatului, ca prim for legislativ sesizat. Camera Deputațior este for decizional.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *