Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Legea cloud-ului guvernamental a fost promulgată de președintele Iohannis

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 26 iunie, decretul pentru promulgarea legii privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip „cloud” utilizate de autoritățile și instituțiile publice.

Recent, Curtea Constituțională(CCR) a respins cu majoritate de voturi obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la legea cloud-ului guvernamental. Judecătorii CCR au motivat că prelucrarea datelor personale, stocarea pe platforma dezvoltată de autorități nu reprezintă o încălcare a drepturilor omului, ci face parte din puterea statului de a pune în aplicare legile.

„Modul concret de funcționare a Platformei și de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal cu care această Platformă operează se regăsesc în actul de punere în executare a legii, care detaliază, specifică și particularizează din punct de vedere tehnic și procedural aceste aspecte. Astfel de reglementări constituie chestiuni de detaliu tehnic și pot fi reglementate prin hotărâre de Guvern. Prin urmare, Curtea a constatat că sunt respectate garanțiile constituționale privind viața intimă, familială și privată, precum și rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a țării”, se arată în decizia CCR, cu privire la Legea cloud-ului guvernamental.

Ce reprezintă cloud-ul guvernamental

Instituțiile publice vor fi conectate la viitorul cloud guvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025, iar SRI va instala soluții tehnice în această platformă IT, care nu vor permite vizualizarea și accesarea datelor de conținut, ci vor genera exclusiv alerte de securitate cibernetică, în scopul detectării și prevenirii materializării unor atacuri cibernetice, potrivit Guvernului României.

Scopul cloud-ului guvernamental este de a digitaliza activitatea din instituțiile publice, de a răspunde mai rapid nevoilor cetățenilor, spun oficialii României. Dezvoltarea cloud-ului guvernamental reprezintă o investiție cu fonduri din Planul Național de Redresare și Rezilineță(PNRR) în valoare de 2, 2 miliarde de lei.

Sursă Foto: Pixabay

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com