Laura Codruța Kovesi: Trei anchete ale EPPO vizează deja modul în care România cheltuie bani din PNRR
Parchetul European a deschis trei anchete penale privind modul în care sunt cheltuite în România anumite fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, a declarat procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat Euronews.
România ar trebui să beneficieze din partea Uniunii Europene, până în august 2026, de 29,2 miliarde euro, granturi și împrumuturi, prin Mecanismului de redresare și reziliență, implementat la nivel european pentru revenirea după pandemia de coronavirus. Banii ar trebui să meargă, în cea mai mare parte, către investiții pentru modernizarea țării. Nu mai puțin de 438 km de autostradă ar urma să fie construiți, în vreme ce peste 400 km de cale ferată ar trebui să fie modernizată sau electrificată prin acest program.
Miza financiară este enormă, astfel că riscurile pentru comiterea unor fapte de corupție sunt pe măsură. Marți, 9 mai, într-un interviu acordat pentru Euronews, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că instituția pe care o conduce investighează deja trei astfel de cazuri în România.
„Pentru noi, toate fondurile care au fost alocate în cadrul acestui program
, denumit în România PNRR, este o prioritate pentru toți procurorii care lucrează în Parchetul European. Sume de bani sunt foarte mari și noi trebuie să fim convinși că aceste sume se vor cheltui în conformitate cu procedurile, într-un mod corect și transparent. Noi am și deschis câteva anchete. În România avem deja trei anchete în derulare care vizează aceste fonduri. Cu siguranță că numărul acestor anchete nu va crește nu doar în România, dar și în celelalte state membre pentru că fondurile au început deja să fie alocate și să meargă către statele membre”, a declarat Laura Codruța Kovesi.
Prima fraudă cu banii din PNRR
Acestea nu ar fi însă primele cazuri de corupție privind fondurile alocate prin PNRR. În octombrie, 2022, DNA a anunțat deschiderea primului dosar referitor la finanțările din acest program. Administratorul unei firme a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, după ce ar fi depus mai multe documente false pentru a câștiga licitația pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesară construirii unui spital în Constanța.
Potrivit unor surse Main News, este vorba de Victor Alexandru Ciobotaru, administratorul firmei Atlas Consulting and Proiect.
Firma a mai câștigat un contract de proiectare și asistență tehnică pentru Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în anul 2021.
Ciobotaru a fost acuzat de DNA de obținere ilegală de fonduri, participație improprie la tentativa de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii susțin că acesta a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, în cadrul căruia a acceptat să fie pedepsit la 1 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Constanța. Prejudiciul din dosar se ridică la 600.000 de lei.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii