La un an de la evenimentele violente din Piața Victoriei, expertiza gazelor folosite nu este finalizată – surse/ Stadiul anchetelor
La un an de la reprimarea manifestanților din Piața Victoriei, expertiza gazelor folosite pe 10 august 2018 nu este finalizată, au declarat surse judiciare pentru mainnews.ro. La o solicitare a mainnews.ro, DIICOT precizează că dosarul privind intervenția jandarmilor a fost reunit cu cel deschis la sesizarea Jandarmeriei, privind infracțiuni împotriva ordinii constituționale.
Expertiza gazelor folosite pe 10 august nu a fost depusă la dosar
Înainte de declinarea dosarului la DIICOT, procurorii militari au cerut expertiza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi la protestul din 10 august 2018, iar procedura ar fi urmat să fie finalizată la sfârșitul lunii iulie. Surse judiciare au declarat, pentru mainnews.ro, că expertiza nu a fost finalizată.
Sursele citate au precizat că Institutul de Criminalistică a folosit reactivi din străinătate. Realizarea expertizei fizico-chimică a fost dispusă la sfârsitul anului trecut, aceasta urmând a stabili compozitia substanțelor folosite de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor.
Expertiza a fost solicitată după ce mai mulţi protestatari au reclamat stări de rău după protest.
După 11 luni de anchetă, dosarul 10 august a fost declinat de Parchetul Militar la DIICOT
Procurorii militari au constatat, după 11 luni, că nu sunt competenţi să ancheteze faptele întrucât infracţiunile investigate au fost de natură să pună în pericol siguranţa naţională.
Ordonanța de declinare a fost transmisă de procurorii militari după ce DIICOT a cerut să studieze cauza, pentru a analiza dacă poate fi reunită cu cea deschisă ca urmare a plângeri Jandarmeriei Române, privind infracțiuni contra ordinii constituționale.
„Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018, din data de 28.06.2019, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea continuării cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei din municipiul București, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională.
Competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile art. 412 din Codul penal cu referire la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale”, explica Parchetul Militar.
Stadiul anchetei privind intervenția jandarmilor
După protestul din 10 august, când sute de persoane au acuzat Jandarmeria că a intervenit brutal, procurorii militari au deschis o anchetă. Șefii Jandarmeriei Române și un secretar de stat din MAI au fost puși sub învinuire. Este vorba despre Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei Române, Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din 10 august, Cătălin Sindile, fost prim-adjunct al instituţiei, şi Mihai Chirica, fost secretar de stat în MAI.
Până în prezent, procurorii au audiat sute de persoane şi au vizionat mai multe imagini.
Anchetatorii au cerut, la finalul lui 2018, acte de la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, precizând ca unele documente secrete nu au fost declasificate.
Ulterior, în aprilie, procurorii spuneau că au făcut demersuri pentru desecretizarea documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii structurilor subordonate MAI, printre care şi Jandarmeria Română. Parchetul menţiona şi atunci că unele documente au rămas clasificate.
În paralel, Jandarmeria a depus la DIICOT o plângere privind o posibilă tentativă de lovitură de stat, cele două fiind reunite recent.
După protest și deschiderea dosarului, ministrul de Interne a fost acuzat de conducerea PÎCCJ că nu desecretizează documente necesare anchetei. Speranța Cliseru a fost demisă din funcța de prefect după ce a acuzat presiuni.
Acuzaţiile aduse şefilor Jandarmeriei
Pe 21 septembrie, șefii Jandarmeriei și un secretar de stat în MAI au fost puși sub învinuire.
Astfel, Laurențiu Cazan este acuzat de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, fals intelectual și uz de fals. Secretarul de stat Mihai Chrică este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și la participație impropriue la purtare abuzivă. Șefii Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu și participație improprie la purtare abuzivă.
Anchetatorii spun că Laurențiu Cazan, comandant al acțiunii din Piața Victoriei, a creat aparența unei acțiuni legale de intervenție. Ordinul pentru evacuarea pieței a fost emis cu încălcarea legii.
Acesta ar fi ordonat folosirea mijloacelor din dotare, violența fiind nejustificată.
Mai mult, ar fi determinat falsificarea orei la care prefectul ar fi autorizat intervenția de evacuare a Pieței.
Laurențiu Cazan ar fi fost ajutat de secretarul de stat în MAI Mihai Chrică. Acesta ar fi făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru aprobarea formală a ordinului. Cei trei ar fi participat nelegal, prin ordine directe date jandarmilor, la conducerea operațiunilor.
Dosarele privind protestatarii violenţi, trimise instanţelor de judecată
Deşi în cazul acuzaţiilor aduse jandarmilor ancheta nu a avansat prea mult, mai multi huligani care au fost trimisi în judecată.
Este vorba despre dosarul în care se anchetează agresiunea şi furtul pistolului unei femei jandarm, 7 persoane fiind cercetate. Într-un alt dosar, sunt judecate pentru ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice şi distrugere.
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] There you will find 17173 additional Information to that Topic: mainnews.ro/la-un-an-de-la-reprimarea-manifestantilor-din-piata-victoriei-expertiza-gazelor-folosite-nu-este-finalizata-surse-stadiul-anchetelor/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/la-un-an-de-la-reprimarea-manifestantilor-din-piata-victoriei-expertiza-gazelor-folosite-nu-este-finalizata-surse-stadiul-anchetelor/ […]