La Bruxelles se desfășoară reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO
Pe 14 și 15 februarie, la Bruxelles, a avut loc Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO și Reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, unde ministrul apărării naționale al României a fost reprezentat de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.
În cadrul discuțiilor ministeriale s-a pus accent pe strategia de descurajare și apărare în contextul pregătirilor pentru Summit-ul aniversar al NATO de la Washington. Totodată, s-au desfășurat consultări în cadrul Consiliului NATO-Ucraina, avându-l ca participanți pe Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de Securitate, și pe ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care a luat parte prin videoconferință.
În temeiul mandatului său, secretarul de stat a reiterat importanța cheie a regiunii Mării Negre pentru menținerea stabilității și securității în zona Euroatlantică. A evidențiat necesitatea continuării eforturilor pentru a accelera întărirea posturii de descurajare și apărare a NATO, cu scopul de a contracara toate amenințările, punând accent pe mobilizarea forțelor și capabilităților esențiale pentru implementarea eficientă a Planurilor regionale de apărare. Reprezentantul României a subliniat importanța asigurării, la nivel aliat, a resurselor și suportului logistic indispensabil pentru menținerea unei posturi credibile și eficace.
De asemenea, reprezentantul ministerului român al apărării a exprimat aprecierea pentru intensificarea prezenței aliate în România, mulțumind statelor membre NATO pentru contribuțiile lor semnificative pe teritoriul național, într-un context de securitate fluctuant în regiunea Mării Negre.
Totodată, s-a subliniat importanța reînnoirii Angajamentului de Investiții în Apărare (Defence Investment Pledge/DIP) după 2024, care prevede menținerea unui prag minim de alocare a 2% din PIB pentru apărare, angajament pe care România îl respectă din 2017. Secretarul General al NATO a indicat că 18 țări aliate îndeplinesc deja cerința de a dedica două procente din PIB apărării, observându-se o tendință ascendentă în acest sens.
În cadrul Consiliului NATO-Ucraina, reprezentanții statelor aliate au evaluat progresul Programului de asistență pe termen lung destinat Ucrainei, inițiat la Vilnius, și au explorat metode de intensificare a suportului oferit Ucrainei pentru o perioadă îndelungată.
„Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei intră, săptămâna viitoare, în cel de-al treilea an. Trebuie să continuăm să condamnăm atacurile ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene, care continuă să producă victime în rândul civililor”, a evidențiat Simona Cojocaru.
În marja ministerialei, secretarul de stat a semnat două scrisori de intenție privind cooperarea pentru creșterea capacității de producție de muniții, rachete și întărirea rezilienței industriale, în cadrul uni proiect inițiat de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la care au aderat alte 14 state.
Comentarii