Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Kremlinul respinge acuzațiile de implicare în alegerile din Republica Moldova, dar critică suprimarea forțelor proruse

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 octombrie 2024 Etichete: , , ,

Luni, Kremlinul a respins ferm acuzațiile autorităților din Republica Moldova cu privire la presupusa interferență în alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit surselor ruse, există numeroase forțe politice și cetățeni în Moldova care își doresc legături strânse cu Rusia, dar aceste aspirații sunt suprimare, susțin oficialii de la Moscova.

„Respingem categoric aceste acuzaţii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Noi nu ne amestecăm în treburile interne ale altora”, a subliniat el.

„Există încă mulţi oameni în Moldova care susţin să aibă relaţii bune cu ţara noastră”, a adăugat Dmitri Peskov. „Acestor oameni li se refuză dreptul de a avea propria lor reprezentare politică, mass-media este restricţionată să acopere procesul electoral, iar politicienilor li se interzice să-şi exprime sprijinul pentru stabilirea unor relaţii bune cu Rusia”, a afirmat Peskov.

„Din păcate, acestea sunt procesele la care asistăm acum la Chişinău”, a punctat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Dar acestea nu sunt încercările noastre de a interveni”, a subliniat Peskov.

Alegerile din această duminică îi vor aduce pe moldoveni la urne pentru a-și alege președintele, printre candidați numărându-se Maia Sandu, președinta în exercițiu, cu orientare pro-europeană, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror susținut de forțe pro-ruse. În aceeași zi, un referendum va decide dacă aderarea la UE va fi introdusă în Constituția țării ca obiectiv strategic, urmând exemplul Georgiei.

În contextul electoral, poliția din Moldova a dezvăluit recent o schemă masivă de cumpărare a voturilor, în care se suspectează implicarea unor sume transferate din Rusia, legate de oligarhul Ilan Șor, care a respins acuzațiile. Uniunea Europeană a răspuns sancționând mai multe persoane și organizații înainte de scrutin, în timp ce Moldova rămâne prinsă între aspirațiile pro-europene și relațiile istorice cu Moscova.

Relațiile Moldovei cu Rusia s-au deteriorat mai ales după invazia Ucrainei, președinta Sandu acuzând Kremlinul de influențare a politicii interne. Totodată, în perioada premergătoare votului, opoziția a raportat restricții asupra activităților sale și închiderea unor canale media care sprijineau forțele anti-guvernamentale.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW