Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Kremlinul dă vina pe Europa pentru oprirea Nord Stream 1

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Kremlinul a acuzat politicienii europeni că au închis Nord Stream 1, una dintre principalele sale rute de aprovizionare cu gaz, afirmând că sancțiunile economice impuse Rusiei de către aceștia au împiedicat Gazprom (GAZP.MM) să întrețină conducta, relatează Reuters.

Gazprom, controlată de stat, a anunțat vineri că principala conductă către Germania va rămâne închisă pe termen nelimitat, provocând un șoc clienților care se așteptau ca aceasta să se redeschidă sâmbătă, după trei zile de lucrări de întreținere.

Anunțul de la Moscova a venit la scurt timp după un acord între mai multe țări pentru a căuta modalități de a limita prețurile plătite pentru exporturile de petrol rusesc. Totodată, vestea a generat temeri că unele părți ale Europei ar putea fi forțate să raționalizeze energia.

„Dacă europenii iau o decizie absolut absurdă de a refuza să deservească echipamentele lor, sau mai degrabă echipamentele care aparțin Gazprom, dar pe care sunt obligați prin contract să le deservească, nu este vina Gazprom”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse.

„Este vina politicienilor care au luat decizii privind sancțiunile”.

Gazprom a declarat vineri că nu mai poate oferi un termen pentru reluarea livrărilor după ce a descoperit o scurgere de petrol care a făcut ca o turbină a conductei să nu poată funcționa în siguranță.

Vicepremierul Alexander Novak a declarat la televiziunea de stat rusă că, pentru ca echipamentul să continue să funcționeze, Siemens Energy (ENR1n.DE) trebuie să îndeplinească termenii contractului de întreținere a turbinei.

„Toți termenii contractului de reparații au fost complet încălcați, condițiile de transport al acestui echipament au fost încălcate”, a declarat Novak, citat de Interfax.

„În plus, au fost introduse sancțiuni – atât din partea Canadei, cât și din partea Uniunii Europene – asupra echipamentelor respective. Prin urmare, acestea trebuie să fie aduse în conformitate cu termenii contractuali pentru ca acest echipament să continue cu adevărat să funcționeze”, a adăugat el.

Siemens Energy a declarat că nu a fost însărcinată cu efectuarea lucrărilor, dar că este disponibilă.

Momentan, nu există informații nici din partea lui Peskov, nici din partea lui Novak cu privire la momentul în care Moscova ar putea relua fluxurile.

CITEȘTE ȘI LIVE Ziua 194 de război din Ucraina / ISW susține că armata ucraineană înregistrează progrese vizibile în timpul contraofensivei din Herson

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW