Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Kremlinul a catalogat acuzațiile referitoare la groapa comună de la Izium drept „minciuni”: Este același scenariu ca la Bucea

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a catalogat informațiile potrivit cărora 440 de cadavre au fost găsite săptămâna trecută într-o groapă comună din Nord-Estul Ucrainei drept „minciuni”, menționând că ar fi vorba de același scenariu ca în cazul gropii comune descoperite la Bucea, notează Interfax

Este același scenariu ca la Bucea. Totul se desfășoară conform unui singur scenariu. Este o minciună”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat luni, 19 septembrie, cum comentează acuzațiile Occidentului și ale Ucrainei.

Reamintim că, pe parcursul săptămânii trecute, 440 de cadavre au fost găsite de autoritățile ucrainene într-o groapă comună dintr-o pădure din orașul Izium, oraș recucerit de armata ucraineană. Detalii aici.

Liderii din Occident au condamnat Federația Rusă pentru uciderea civililor, iar Volodîmîr Zelenski a cerut ca Rusia să fie catalogată drept principalul sponsor al terorismului.

Scenariul Bucea”, invocat de Peskov, vine după ce, în martie, autoritățile ucrainene au descoperit peste 350 de cadavre ale unor civili omorâți de soldații ruși.

La fel ca și acum, oficialii și propagandiștii ruși au negat acuzațiile și au transmis că masacrul ar fi fost „regizat”, în ciuda dovezilor furnizate de sursele independente și de oficialii occidentali. Detalii aici.

Mariupol, un oraș-port din Donetsk, este un alt exemplu în care Federația Rusă este acuzată că a ucis peste 20.000 de civili, după mai bine de 2 luni de bombardamente intense.

Supraviețuitorii i-au îngropat pe cei dragi în morminte improvizate de lângă blocurile lor și în locurile de joacă pentru copii. Alții au fost lăsați îngropați în subsolurile și pivnițele blocurilor înalte pulverizate de atacurile rusești. Cadavrele au rămas acolo săptămâni întregi.

Federația Rusă a negat în repetate rânduri că vizează civili sau că a comis crime de război.

Între timp, procesele deschise de Ucraina, în care Rusia este acuzată, printre altele, de genocid, sunt în lucru la Curtea Internațională de Justiție și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. România a intervenit în favoarea Ucrainei în ambele procese.

Sursă foto: CNN

Comentarii