Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Adrian Severin neagă masacrul de la Bucha / Sursele independente confirmă implicarea trupelor rusești

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 aprilie 2022

În pofida imaginilor care au făcut înconjurul lumii, Adrian Severin (ex-PSD), fost ministru al afacerilor externe și fost europarlamentar, a susținut că masacrul din localitatea Bucha, în care cel puțin 350 de civili au fost omorâți de trupele rusești, ar fi fost „regizat”. 

După ce a petrecut în închisoare 1 an și 2 luni, ca urmare a unei condamnări la 4 ani, Adrian Severin s-a remarcat ca un promotor al narațiunilor propagandistice ale Kremlinului. Chiar și așa, fostul ministru a fost invitat la ceremonia de la Ateneu care a marcat preluarea Președinției rotative a Uniunii de către România, dar și la alte festivități de acest tip.

Încă din primele zile de la declanșarea agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei, Severin a preluat discursul justificativ al Kremlinului, acuzând Occidentul și autoritățile de la Kiev. Acum, fostul ministru pune la îndoială chiar și ororile de la Bucha, surprinse în imagini care au făcut înconjurul lumii.

Imaginile din satelit confirmă implicarea trupelor rusești

Confruntată cu aceste dovezi, Moscova a negat orice implicare, susținând că trupele sale au părăsit s-au retras complet din Bucha în jurul datei de 30 martie. O analiză a imaginilor din satelit realizată de The New York Times infirmă această versiune.

Potrivit sursei citate, mulți dintre civili au fost uciși cu mai bine de trei săptămâni în urmă, când armata Federației Ruse controla orașul, situat la periferia capitalei Kiev.

Un videoclip filmat de un membru al consiliului local pe 1 aprilie arată mai multe cadavre împrăștiate de-a lungul străzii Yablonska din Bucha. Imaginile din satelit furnizate The Times de Maxar Technologies arată că cel puțin 11 dintre aceștia se aflau pe stradă din 11 martie, când trupele rusești au ocupat orașul. Associated Press a publicat imagini cu cel puțin șase bărbați morți întinși  în spatele unei clădiri de birouri, unii cu mâinile legate la spate. Clădirea se află la circa 1,5 kilometri vest de celelalte victime găsite de-a lungul străzii Yablonska.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *