Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


BREAKING Primăria Capitalei a semnat contractul cu Astra Vagoane pentru achiziția a 100 de tramvaie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 mai 2021

Primăria Capitalei a încheiat, marți, cu firma arădeană Astra Vagoane contractul pentru achiziția a 100 de tramvaie din gama de 36 metri, a anunțat primarul Nicușor Dan

Tramvaiele vor avea podea 100% coborâtă, cinci uși duble și vor fi dotate cu aer condiționat. Garanția este tramvaielor este full warranty de minim 5 ani sau 300.000 km. Capacitatea de transport va fi de minim 220 de călători, din care 56 pe scaune.

Primul tramvai ar urma să fie livrat în termen de 15 luni de la semnarea contractului, apoi câte patru vehicule vor fi livrate lunar până la finalizarea contractului. Cele 100 de tramvaie vor intra în traseu pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55.

Administrația Firea a favorizat o firmă din Turcia

Cum în București circulă încă tramvaie Tatra din anii `80 ori V3A-uri fabricate de URAC, Primăria Capitalei, condusă la vremea respectivă de Gabriela Firea, a decis inițierea unei proceduri de achiziție a 100 de tramvaie noi. Singurii doi ofertanți au fost Astra Vagoane (România) și Durmazlar Makina (Turcia). În urma analizării ofertelor au fost declarați câștigători turcii, dar la scurt timp după, aveau să iasă la iveală detalii care au ridicat semne de întrebare.

Nemulțumită de decizie, Astra Vagoane a atacat decizia la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care le-a și dat câștig de cauză. Potrivit Libertatea, Consiliul a descoperit mai multe nereguli în licitație. La unul dintre punctele argumentării, CNSC scrie că Primăria a acordat 8 puncte firmei turcești, „care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”, pe baza unor simple declarații ale Durmazlar, cum ar fi cele referitoare la graficul de livrare și a angajamentului ferm. În urma deciziei CNSC, Primăria Capitalei ar fi trebuit să reevalueze oferta Durmazlar și practic să desemneze Astra Vagoane drept câștigătoare.

Durmazlar nu a contestat în instanță decizia CNSC și implicit s-ar fi putut semna contractul cu Astra pentru cele 100 de tramvaie atât de necesare. Numai că, la începutul lunii ianuarie, Primăria Gabrielei Firea devine „avocatul din oficiu al turcilor”. Municipalitatea a sesizat Curtea de Apel București și a cerut desființarea deciziei CNSC, însă a pierdut definitiv procesul.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW