Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Kovesi, despre stadiul discuțiilor pentru numărul de procurori europeni delegați în România: Este important să ajungem rapid la un acord

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 27 iulie 2020 Etichete: , , ,

Consiliul European a publicat, luni, lista cu cei 22 de procurori care vor lucra în subordinea Laurei Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European (EPPO). Printre aceștia se numără și un fost consilier al lui Kovesi de pe vremea când conducea Parchetul General al României.  Fosta șefă a DNA, actual procuror-șef al Parchetului European, spune că a început discuțiile cu autoritățile române privind numărul necesar de procurori europeni delegați în România.

Vezi și Fostul consilier al lui Kovesi va reprezenta România în cadrul Parchetului European

„Am început discuțiile cu autoritățile române privind numărul necesar de procurori europeni delegați in România. In aceste consultări am în vedere faptul că EPPO are o competență obligatorie, precum și faptul că Parchetul European a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul actual de protecție al fondurilor europene. Este important să ajungem rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegați pentru a nu amâna începerea EPPO, ținând cont și de durata de procesului de selecție și numire care trebuie să aibă loc. În același timp, trebuie să avem în vedere contextul european privind negocierile privind bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 și planul de redresare, precum și rolul cheie pe care Parchetul European îl va juca in protejarea unui buget UE crescut semnificativ”, a declarata Laura Codruța Kovesi, pentru mainnews.ro.

Urmează să fie numiți procurorii europeni delegați în fiecare stat membru participant la EPPO, conform procurorului-șef.

„Numirea de astăzi a celor 22 de procurori europeni de către Consiliu este un pas important și necesar în operaționalizarea Parchetului European.  Următorul pas este numirea procurorilor europeni delegați în fiecare stat membru participant la EPPO. Procurorii europeni delegați vor efectua investigațiile în toate cazurile care sunt de competența EPPO, având și competența de participa în aceste cauze în fața instanțelor de judecată și de a exercita căile de atac disponibile în conformitate cu dreptul intern. Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru și ajungerea la un acord cu acestea„, a mai adăugat procurorul-șef al parchetului European.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW