Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Kovesi câstigă al treilea proces cu Inspecția Judiciară care o acuza de abateri disciplinare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 2 iunie 2020 Etichete: , , ,

Laura Codruța Kovesi a câștigat cel de-al treilea proces în care a fost acuzată de Inspecția Judiciară de abateri disciplinare. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, marți, acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară în cazul fostei șefe DNA.  

Înalta Curte a respins contestația Inspecției Judiciare după ce procurorii din CSM au hotărât, anul trecut, că Laura Codruța Kovesi nu a săvârșit abateri disciplinare.

Respinge cererea de suspendare formulată de recurenta Inspecţia Judiciară. Respinge recursul formulat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 5P din 24 iunie 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori în materie disciplinară, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 2 iunie 2020″, arată Înalta Curte.

Context

Secţia pentru procurori a CSM a respins, în iunie anul trecut, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de Laura Codruţa Kovesi, acuzată că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii ce vizau dosarul familiei Cosma.

 „Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, la data faptei procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”), pentru nerespectarea (…) confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. j) din Legea nr. 303/2004. Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, despre care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, a precizat, în luna septembrie 2018, Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.

Comunicatul de presă la care se face referire a fost transmis de DNA, în februarie 2018.

Vlad Cosma a prezentat, în cadrul unei emisiuni TV, înregistrări cu o discuţie cu fostul şef DNA Ploieşti, Lucian Onea, și a lansat mai multe acuzații la adresa conducerii instituției. Pentru a clarifica situaţia, DNA a prezentat transcrierile discuţiilor cu apropiaţii familiei Cosma.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *