Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Anchetă extinsă în dosarul Colectiv. Procurorii cercetează ascunderea imaginilor de la intervenția pompierilor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 29 octombrie 2019 Etichete:

Procurorii de la Parchetul Militar al Capitalei au extins cercetările pentru sustragere sau distrugere de probe în cazul imaginilor pe care angajați ai ISU le-ar fi ținut la secret timp de patru ani. De asemenea, anchetatorii au extins ancheta pentru profanare de cadavre sau morminte, în legătură cu șeful din cadrul ISU București Ilfov care ar fi adresat cuvinte injurioase cu privire la persoanele decedate în club. Militarul a respins acuzația. Până în acest moment, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, procurorii investigând doar fapte.

„Procurorii din cadrul Parchetului Militar București au dispus începrea urmăririi penale cu privire la fapte sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spațiul public referitoare la modalitatea de intervenție și de acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv, de către persoane care au calitatea de militari.

A fost începută urmărirea penală pentru infracțiunea de sustragere sau distrugere de probe, or de înscrisuri referitor la împrejurările în care persoane având calitatea de militari IGSU au reținut și ascuns pentru o perioadă lungă de timp(4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video, ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv.

Prin aceași ordonanță s-a dispus începerea urmăririi penale și pentru infracțiunea de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la împrejurările în care portivit înregistrărilor apărute în spațiul public o persoană având calitatea de militar IGSU a adresat cuvinte injurioase la adresa unor persoane decedate în incendiul din clubul Colectiv.

În cauză, procurorii militari efectuează acte de urmărire penală în raport de infracțiunile menționate în vederea stabilirii tututoro împrejurărilor de fapt fiind delegate organe de cercetare ale poliției judiciare din cadrul DGPMB-Serviciul Omoruri”, potrivit unui comunicat al Parchetului Militar al Capitalei.

Recent în spațiul public a apărut o înregistrare video de la momentul intervenției pompierilor din data de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv. Imaginile au fost filmate de unul dintre pompierii ISU care a ajuns cu primul echipaj la locul tragediei și au fost ținute ascunse timp de 4 ani, nefiind date nici măcar procurorilor de caz.

 

Știre în curs de actualizare.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *