Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis va declanșa o nouă rundă de consultări cu partidele când „se va cristaliza o majoritate”

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 4 noiembrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 4 noiembrie, că va declanșa o nouă rundă de consultări cu partidele, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de premier, atunci când „se va cristaliza o majoritate”, în urma discuțiilor dintre partide. Declarația șefului statului vine în condițiile în care PNL poartă discuții cu social-democrații chiar în aceste momente, după ce miercuri partidul condus de Florin Cîțu a discutat cu delegația USR. 

Președintele a abordat în declarația susținută joi două teme – prima s-a referit la procedurile de instalare a unui nou guvern, iar a doua la vacanța școlară, care se va încheia vineri, 5 noiembrie.

„Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și, astfel, Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlament. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru este foarte bun. Acum, este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări.

În concluzie, voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”, a declarat joi seara șeful statului.

Context

PNL a avut miercuri, 3 noiembrie, o întâlnire cu cei de la USR, iar joi, 4 noiembrie, liberalii au avut o întrevedere și cu social-democrații.

Florin Cîțu a apreciat că ambele discuții au fost bune, dar acum partidul pe care îl va conduce trebuie să stabilească cu cine merge mai departe la guvernare – cu PSD sau cu USR.

„Noi mergem înapoi la PNL, prezentăm cele două variante cu plusuri și cu minusuri, iar apoi luăm decizia. Mandatul nostru a fost de a discuta cu ambele partide. Am discutat. Mergem în PNL și prezentăm cele două variante”, a declarat Florin Cîțu joi, 4 noiembrie.

Iată declarațiile după întâlnirea USR – PNL:

Dacian Cioloș, după discuțiile cu liderii PNL: Dacă vor să începem negocierile, este nevoie să întrerupă discuțiile cu PSD

Cîțu, după discuțiile cu USR: A fost ca o terapie de grup, sunt șanse mari să refacem coaliția

Iată și ce declarații au fost făcute după întrevederea PSD – PNL:

Marcel Ciolacu, după discuția liderii PNL: Suntem pe drumul către formarea unei noi majorități. Ne aseamănă buna credință

Cîțu, după negocierile cu PSD: A fost o discuţie bună, cu soluţii interesante. Încă nu avem concluzii

Foto: Administrația Prezidențială 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *