Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, reacție după distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina: Rusia trebuie trasă la răspundere

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 6 iunie 2023

Președintele Klaus Iohannis a condamnat marți, 6 iunie, distrugerea barajului Nova Kakhovka din Ucraina, ca fiind o altă crimă de război a Federației Ruse împotriva civililor nevinovați.

Șeful statului a subliniat necesitatea ca Federația Rusă și agresorii ruși să fie trași la răspundere pentru aceste acțiuni. Totodată, președintele și-a exprimat solidaritatea cu toți cei afectați de acest atac.

„Distrugerea barajului Nova Kakhovka este o altă crimă de război a Rusiei împotriva civililor nevinovaţi. Rusia şi agresorii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere. Gândurile noastre merg către toţi cei afectaţi de acest oribil atac”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Comandamentului militar din sudul Ucrainei, Federația Rusă a distrus barajul Kakhovka din sudul Ucrainei pentru a împiedica forțele ucrainene să traverseze râul Nipru. În urma acestui incident, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate și Apărare Națională pentru a discuta despre situația creată.

Pe de altă parte, autoritățile ruse acuză Ucraina de exploziile de la baraj. Potrivit oficialilor ruși, aproximativ 22.000 de persoane din 14 așezări din regiunea Herson, situată în sudul Ucrainei, se află în pericol de a fi inundate. Oamenilor li s-a cerut să fie pregătiți pentru evacuare.

Zona amenințată de inundații ca urmare a distrugerii barajului Nova Kakhovka cuprinde 80 de localități, iar autoritățile ucrainene au emis ordine de evacuare pentru persoanele aflate în zonele de risc. În același timp, se depun eforturi pentru asigurarea apei potabile în toate orașele și satele care au fost alimentate anterior cu apă din lacul de acumulare. În regiunea Herson, aflată sub ocupație rusă, autoritățile locale au instituit starea de urgență în orașul Nova Kakhovka, conform informațiilor furnizate de The Guardian.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, la Summitul B9: Victoria Ucrainei este obiectivul nostru principal

Sursa foto: News.ro. 

Comentarii