Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iran, pe punctul de a intra în organizația fondată de Rusia și China. Putin: Poziţiile noastre sunt apropiate sau identice

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat, în timpul unei întâlniri cu omologul Ebrahim Raisi, că va trimite o delegație formată din 80 de companii mari în Iran, țară care este pe punctul de a deveni membru cu drepturi depline în Organizația pentru Cooperare de la Shanghai, înființată de Rusia și China în 2001, relatează Reuters

Vladimir Putin și președintele Iranului, Raisi, au avut o întâlnire joi, 15 septembrie, în marja Summitului Organizației, din Uzbekistan.

Facem totul ca Iranul să devină un membru cu drepturi depline al Organizației pentru Cooperare de la Shanghai(…)Poziţiile noastre sunt apropiate sau identice în numeroase probleme”, a spus Vladimir Putin în timpul întâlnirii, relatează News.ro.

Tot atunci, Putin a anunțat că delegația formată din reprezentanții celor 80 de mari companii din Rusia se va deplasa în Iran pe parcursul săptămânii viitoare.

Iranul este determinat să stimuleze legăturile cu Rusia, de la domeniul economic, la cel aerospațial și la cel politic”, a spus Ebrahim Raisi, notează Reuters.

Prima vizită a lui Vladimir Putin în afara spațiului ex-sovietic, de la debutul invaziei ruse în Ucraina, a fost făcută în iulie, în Iran, la scurt timp după ce Joe Biden a vizitat Israel și Arabia Saudită.

Izolată din punct de vedere economic, în contextul sancțiunilor impuse de SUA, Iranul este aproape să devină membru cu drepturi depline în Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), din care fac parte China, Rusia, India, Pakistan și patru state din Asia Centrală.

OCS a fost fondat în 2001 de Rusia, China și statele ex-sovietice din Centrul Asiei, iar în 2022 încearcă să combată influențele occidentale din regiune.

În timpul Summitului din Uzbekistan, ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian, a semnat un memorandum ce-i va permite Iranului să participe la întâlnirile Organizației.

„Iran a intrat într-o nouă fază a cooperării economice, comerciale și energetice”, a scris ministrul iranian pe rețelele sociale.

Grigory Logvinov, secretarul general adjunct al Organizației, a explicat unei televiziuni de stat din Rusia că, deși Iran a semnat joi memorandumul de aderare la OCS, va mai dura până când va obține calitatea de membru cu drepturi depline.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping. Cei doi lideri, așteptați să discute despre Ucraina și Taiwan

Sursă foto: Nexta TV / Twitter

Comentarii