Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis participă joi la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 9 aprilie 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 11 aprilie 2024, la Vilnius, Republica Lituania, la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M).

În cadrul reuniunii, liderii statelor participante vor analiza modul în care Inițiativa trebuie să se dezvolte și să se adapteze în contextul regional complex, inclusiv în relaționarea cu partenerii din vecinătate și la nivel global. De asemenea, se va discuta despre impulsionarea investițiilor și implementarea proiectelor strategice de interconectare, axându-se pe cele trei domenii de bază ale Inițiativei: transport, energie și digital.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va pleda, în cadrul Summitului, pentru eficientizarea în continuare a Inițiativei și obținerea de rezultate concrete, în special în ceea ce privește îmbunătățirea conectivității strategice regionale pe axa Nord-Sud. De asemenea, va evidenția relevanța în creștere a I3M și potențialul său valoros, inclusiv în contextul în care tot mai multe state din regiune și la nivel global își manifestă interesul pentru implicarea în această platformă.

Președintele României va aborda, totodată, perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Inițiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la București. De asemenea, va sublinia că întărirea rezilienței regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis va evidenția, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune.

Președintele României va sublinia în continuare angajamentul țării noastre în consolidarea Inițiativei celor Trei Mări și a instrumentelor acesteia, cum ar fi Fondul de Investiții și Fondul de Inovare.

Inițiativa celor Trei Mări oferă o platformă extinsă de colaborare între statele membre UE și cele non-UE, având beneficii în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și stimularea oportunităților de cooperare multidirecțională.

Președintele României a fost gazda precedentei ediții a Summitului I3M în septembrie 2023, în cadrul căreia s-a adoptat o Declarație Comună semnificativă.

De asemenea, în timpul summitului de la București, Grecia s-a alăturat ca cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova au devenit state asociate.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii