Klaus Iohannis: Nu văd cum România ar putea interveni în cazul unui conflict în Republica Moldova
În ciuda faptului că peste Prut, în Republica Moldova, locuiesc circa 3-4 milioane de români, dintre care 1 milion dețin cetățenia română, România nu va interveni militar în sprijinul acestora în cazul unei agresiuni militare, cel puțin acest lucru l-a transmis joi, președintele Klaus Iohannis, într-o declarație făcută în timp ce participă la reuniunea Comunității Politice Europene, desfășurată în localitatea Bulboaca, la 35 km de Chișinău.
În cadrul conferinței de presă, Iohannis a răspuns și la întrebarea reporterului Jurnal TV, dacă România poate oferi o umbrelă de securitate pentru Moldova în cazul unei eventuale escaladări a războiului.
„România este un stat NATO, iar Moldova este un stat neutru. Din punct de vedere pur militar, nu văd modalități să intervenim în cadrul unui conflict. Putem să intervenim pentru perfecționarea personalului, pentru a instruire. Sunt foarte multe modalități prin care putem și chiar intervenim”, a spus președintele României.
Pe 22 februarie, în timp ce participa la reuniunea formatului București 9, președintele Iohannis susținea că România este pregătită să sprijine Republica Moldova indiferent de scenariu, ceea ce i-a făcut pe unii comentatori politic să speculeze că acest lucru ar însemna inclusiv o intervenție militară directă, în cazul unei agresiuni militare.
„România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice – repet – în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde, evident, de evoluția situației geopolitice. În momentul acesta, ştiți foarte bine că îi sprijinim cu electricitate, gaz, și așa mai departe, îi ajutăm să-și reformeze instituțiile, dar suntem dispuși și eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe, dacă situația o va impune”, a declarat pe 22 februarie președintele Klaus Iohannis.
Cu toată că nu are graniță directă cu Federația Rusă iar în ultimele luni frontul s-a stabilizat, Republica Moldova se află în continuare sub amenințare militară.
Declarațiile publice făcute de oficiali ruși au devenit tot mai belicoase pe măsură ce ce autoritățile politice de la Chișinău s-au poziționat tot mai clar în favoarea aderării la Uniunea Europeană și a unei colaborări aprofundate cu NATO.
De asemenea, Federația Rusă staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria, aproximativ 10.000 de militari, sub diverse forme. Chiar dacă aceștia sunt destul de slab pregătiți și nu dețin tehnică avansată de luptă, fapt pentru care nu au fost utilizați în agresiunea asupra Ucrainei, continuă să constituie o amenințare importantă pentru Republica Moldova.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii