SONDAJ: Jumătate dintre adulți sunt stresați din cauza banilor și a inflației
Cel puțin jumătate dintre adulții dintr-o serie de economii majore afirmă că sunt stresați din cauza finanțelor personale, indicând inflația drept unul dintre principalele motive. De asemenea, un număr semnificativ declară că se simt mai rău din punct de vedere financiar decât părinții lor și sunt pesimiști cu privire la viitorul financiar al copiilor lor, conform Sondajului internațional privind securitatea financiară, realizat de SurveyMonkey și raportat de CNBC.
În țări precum SUA, Australia, Spania și Mexic, aproximativ 70% dintre adulți au menționat că sunt „foarte sau moderat stresați” din cauza banilor.
Acest procent a scăzut ușor la 63% în Marea Britanie, 57% în Germania, 55% în Elveția și aproximativ jumătate dintre locuitorii din Singapore și Franța.
În aceste țări, între jumătate și două treimi dintre respondenți s-au identificat ca fiind parte a clasei de mijloc, cu excepția Regatului Unit, unde ponderea a fost mai mică, de 37%.
Cu toate acestea, în ciuda conotației tradiționale de confort financiar asociată cu clasa de mijloc, între 45% și 62% dintre cei care s-au clasificat în această categorie s-au descris ca trăind „de la un salariu la altul”.
Jumătate dintre adulții din Australia, Germania și Marea Britanie au exprimat că situația lor financiară este mai precară în comparație cu acum cinci ani.
În rândul țărilor sondate, doar adulții din Singapore și Mexic au avut o probabilitate mai mare să declare că sunt mai bine din punct de vedere financiar decât erau părinții lor.
Inflația a fost menționată pe scară largă ca fiind o sursă de stres financiar, alături de lipsa economiilor, instabilitatea economică și creșterea ratelor dobânzilor.
Studiul, care a inclus 4.342 de adulți, a fost efectuat în martie și a fost publicat miercuri.
”Sănătatea economiei globale, deşi redusă în unele zone, nu se reflectă în percepţiile omului obişnuit… În ciuda performanţei economiei în general, aproximativ jumătate dintre adulţi sunt stresaţi de finanţele lor personale în fiecare ţară studiată în întreaga lume”, a spus Eric Johnson, CEO al SurveyMonkey, într-un articol însoţitor.
Ritmul creșterii economice globale încetinește, dar majoritatea economiilor dezvoltate au reușit să evite recesiunile care au fost anticipate ca urmare a inflației ridicate și a creșterii ratelor dobânzilor.
Piețele muncii au demonstrat rezistență, însă numeroase sondaje indică un sentiment sumbru în rândul consumatorilor, care au fost puternic afectați de creșterea prețurilor la facturile de utilități și la bunurile de zi cu zi.
foto: pixabay
Comentarii