Președintele Klaus Iohannis a menționat că este necesară accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă NATO în România, în cadrul Summit-ului Consiliului Nord-Atlantic, convocat de urgență vineri, 25 februarie, după ce Federația Rusă a lansat atacul asupra Ucrainei.

Președintele României a subliniat, în intervenția sa că, în acest moment, afirmarea clară și fără echivoc a sarcinii fundamentale a NATO, de apărare colectivă, reprezintă un mesaj puternic al unității și solidarității aliate”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a condamnat invazia militară neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, menționând că este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și un act de agresiune împotriva unui stat suveran și independent.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat că actualul context grav de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră. Președintele României a reiterat și importanța consolidării securității cibernetice”, potrivit sursei citate.