Klaus Iohannis, la Congresul PPE: Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial
Klaus Iohannis a susținut un discurs la congresul PPE. Ulterior, președintele s-a întâlnit astăzi la Palatul Cotroceni cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer.
Joi, la Congresul PPE organizat în București, președintele Klaus Iohannis a subliniat că statele membre ale UE nu trebuie să arate semne de oboseală în sprijinul acordat Ucrainei în conflictul armat cu Rusia.
„Noi, europenii, nu trebuie să obosim în a le oferi (ucrainenilor, n.red.) tot ajutorul de care au nevoie. Pentru noi nu este doar o problemă de suveranitate a unei națiuni, ci este despre viața oamenilor obligați să lupte într-un conflict pe care nu l-au pornit”, a declarat șeful statului.
„Avem responsabilitea să ne reasigurăm cetățenii că sunt apărați, pentru că doar într-un climat de securitate economiile noastre pot prospera”, a adăugat Iohannis.
Președintele a menționat în acest context că „procesul de extindere a Uniunii Europene rămâne una dintre cele mai de succes politici europene, o investiție geopolitică în pace, stabilitate și prosperitate pentru toți”.
„Contextul internațional este complicat, complex și instabil. Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial. La doar câteva sute de kilometri de aici, vecinii noștri își dau viața pentru a-și ocroti familiile și pentru a-și apăra țara de invadatori care comit atrocități inimaginabile. Ucrainenii sunt în tranșee și depind de ajutorul nostru, iar noi, europenii, nu avem voie să obosim în efortul nostru de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie.
Pentru noi, este vorba nu doar de suveranitatea unui popor, ci și de viețile unor oameni care sunt obligați să lupte într-un conflict pe care nu ei l-au declanșat.
Avem, totodată, responsabilitatea și de a-i asigura pe cetățenii noștri că sunt protejați, pentru că, doar într-un climat de stabilitate și securitate, economiile noastre se pot dezvolta și să prospere, iar oamenii pot duce o viață mai bună.
Extinderea rămâne una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii Europene, o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate pentru toți –statele membre UE și, deopotrivă, partenerii angajați pe calea europeană.
Puterea sa transformatoare și abilitatea de a uni țări și popoare în jurul valorilor și principiilor UE, în beneficiul tuturor, nu poate fi subestimată niciodată.
Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt parte integrantă a Uniunii Europene, iar viitorul lor este în Uniune. La fel și viitorul Balcanilor de Vest. Partenerii noștri au făcut progrese incredibile. Cetățenii acestor țări cred în Uniunea Europeană și își doresc să facă parte din familia europeană – de aceea, nu trebuie să îi dezamăgim.”, a mai spus Klaus Iohannis.
De asemenea, președintele României a atins și aspectul extremismului în Europa.
„Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potențialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european. Mă refer, desigur, la extremism, în toate formele sale, de la naționalismul găunos, de fațadă, până la tendințele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru.
În definitiv, ce este Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat benevol și din convingere la același set de principii, care împărtășesc aceleași valori și care doresc să își protejeze nivelul de bunăstare atins, datorită proiectului european. Uniunea Europeană este atractivă tocmai pentru că valorile sale fundamentale permit și facilitează un grad ridicat al calității vieții. Și tocmai din acest motiv sunt unii care își doresc ca acest proiect să eșueze, pentru că oferă ceea ce autocrațiile și alte sisteme nedemocratice refuză cetățenilor lor – libertatea de mișcare, comerț liber, protecția drepturilor fundamentale, justiție și stat de drept.
Campania pentru alegerile europarlamentare se apropie cu pași repezi. Oamenii vor fi bombardați cu tot soiul de oferte și promisiuni. Mulți dintre cei prezenți aici veți candida pentru un mandat de europarlamentar și veți intra în dezbateri cu eurosceptici și alți nemulțumiți care contestă proiectul nostru european.”
foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii