Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern. Alegerile anticipate, prima opțiune a președintelui

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 februarie 2020 Etichete: , ,

În urma consultărilor de la Palatul Cotroceni la care au participat reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că persoana desemnată să formeze o nouă echipă guvernamentală este premierul demis, Ludovic Orban.

Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare. Să recapitulăm. Avem un Guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să repare greșelile care au fost făcute de Guvernele PSD-iste. Pe de altă parte avem un PSD care se opune acestor schimbări. Doar ultimul exemplu este elocvent. PNL, prin Guvernul Orban a vrut să aducă îmbunătățiri legislației electorale. A vrut să introducă alegerea primarilor în 2 tururi. PSD nu a vrut, a depus moțiune, ieri a trecut, azi au fost consultări. (…) Întoarcerea la electorat este soluția corectă, care satisface nevoia de democrație. Mai simplu, întoarcerea la electorat înseamnă alegerile anticipate. E prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Au fost de părere că este bine, unii sunt de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede. Până atunci putem face următorul pas. Desemnarea unei persoane să formeze un nou Guvern. După consultări, îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis.

Conform procedurii, Ludovic Orban are termen 10 zile să formeze un nou cabinet de miniștri și să meargă în fața Parlamentului pentru a primi votul de încredere. Liberalii au anunțat deja că actuala formulă guvernamentală nu se va schimba.

Guvernul Orban a fost învestit, în noiembrie 2019, cu 240 de voturi și a fost demis, în februarie 2020, cu 261 de voturi.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *