Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Piedone revine în funcția de primar al Sectorului 5

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 21 iunie 2023 Etichete: ,

UPDATE: Prefectura Capitalei a publicat un comunicat în care arată că prefectul Toni Greblă va emite Ordinul prin care Cristian Popescu Pierdone va reveni în funcția de primar al Sectorului 5.

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv.

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei.

Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție.

Știrea inițială:

Cristian Popescu Piedone își va putea relua mandatul de primar al Sectorului 5, după ce a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, a anunțat prefectul Capitalei, Toni Greblă, într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro.

„Trebuie să solicite Prefecturii anularea Ordinului prin care s-a constat încetarea de drept a mandatului de primar. Prefectura constată la rândul ei că urmare a deciziei de astăzi prin care a fost achitat, iar hotărârea de condamnare a fost desființată cu efecte retroactive, adică de atunci, și Ordinul prefectului a rămas fără obiect. Prefectul constată încetat de drept și efectele Ordinului. Prin urmare, își poate relua mandatul”, a declarat prefectul Toni Greblă pentru Mainnews.ro.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație au decis, miercuri, 21 iunie, achitarea și eliberarea din închisoare a lui Cristian Popescu Piedone, acuzat de abuz în serviciu în dosarul Colectiv. Piedone a fost condamnat în mai 2022, la patru ani de închisoare, dintre care a executat un an și o lună.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii